Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen. Michael Kappeler/dpa via AP

Danmark melder seg som kandidat til å være vertsland for et større internasjonalt toppmøte om fremtiden for Ukraina. Møtet kan bli avholdt i juli.

Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sa på et ministermøte i Brussel mandag at København gjerne stiller seg til rådighet for å være vertsland for toppmøtet.

– Hvis Ukraina mener tiden er kommet for et slikt møte, vil det være fantastisk. Og så er det helt åpenbart at Danmark gjerne vil være vertsland for møtet, sier Løkke.

NTB-Ritzau melder om saken.

København aktuell vertsby

Han melder inn den danske interessen etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på toppmøtet i G7 i Hiroshima i Japan i helgen fastslo at han gjerne ser et slikt møte i juli.

Avisen Ukrainska Pravda skriver at København er en aktuell kandidat som vert.

Løkke understreker at det avgjørende ikke er hvor møtet holdes, men at det sikres oppslutning fra land utenfor Vesten som Kina, India og Brasil, slik at presset på Russland økes.

– Vi støtter Ukraina, og det har vi gjort fra dag én. Men hvis et slikt toppmøte skal ha merverdi og føre til framskritt, må det ikke bare være et møte mellom de landene som hele tiden har stått på Ukrainas side, sier Løkke.

Positive signaler fra India

Han legger vekt på at Zelenskyj i Hiroshima for første gang møtte Indias statsminister Narendra Modi, som hittil har unnlatt å kritisere Russland. Modi gjorde det nå klart at India har sympati for Ukraina.

Løkke mener det kan være tegn på bevegelse blant land i det globale sør som hittil har holdt avstand til krigen i Europa. Se også sak under.

Det er svært få land som direkte støtter Russlands krigsprosjekt, kun en håndfull diktaturstater stemte til støtte for Russland i FNs hovedforsamling (Syria, Nord-Korea, Eritrea og Hviterussland, pluss Russland selv). 140 land stemte da for å fordømme Russlands invasjon av Ukraina, 38 avsto fra å stemme. India var blant de sistnevnte.

Heller ikke Kina stemte til støtte for Russland, og har heller ikke fremstått som noen tydelig støttespiller for russerne siden.

Løkke viser også til at Zelenskyj i slutten av april for første gang hadde en lengre telefonsamtale med Kinas president Xi Jinping.

Det er ikke gitt nærmere informasjon om agendaen for et slikt møte, eller hvilke land utover G7-landene som eventuelt skal være med.

Les også: 

Modi sier han vil hjelpe Zelenskyj med å få slutt på krigen

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.