Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under møtet i Jakarta, juli 2023. Foto: Adi Weda/Pool Photo via AP)

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov langet ut mot kritikk av invasjonen i Ukraina på et Asean-møte fredag. Han avviste tvert at landets styrker skal ut av Ukraina.

Flere titalls utenriksministre deltok på Asean-møtet i Indonesias hovedstad Jakarta. Her var Russland, USA, Kina og Japan og en rekke EU-land til stede. Også Norge var representert.

Asean står for Association of Southeast Asian Nations, og er en økonomisk og politisk sammenslutning av sydøstasiatiske nasjoner. Men også flere nasjoner deltar på møtene i organisasjonen.

Under dette seneste møtet fant det sted en skarp ordveksling mellom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og EUs utenrikssjef Josep Borrell.

NTB-AFP melder om saken.

Her skal Borrell ha bedt Lavrov om at Russland trekker seg ut at Ukraina, så krigen kan ta slutt.

– Lavrov svarte meg svært aggressivt og sa at alt er en vestlig konspirasjon, og at krigen vil fortsette, siden Russland på ingen måte er klar for å stanse aggresjonen og trekke ut sine styrker, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Borrell sa han hadde forklart for Lavrov hvorfor EUs 27 land støtter Ukraina, og ba Russland trekke tilbake sine styrker, «som eneste måte å få slutt på krigen».

Lavrov er sendt til Asean-møtet, og mange andre multilaterale møter, for å legge frem Russlands syn etter hvert som Russland blir stadig mer isolert internasjonalt, skriver NTB-AFP.

Det er kun en liten håndfull perifere diktaturer som åpent støtter Russland, nemlig Syria, Nord-Korea Nicaragua og Belarus. Disse stemte til støtte for Russland i FN, da FN med stort flertall fordømte Russlands krig mot Ukraina.

(143 for, 5 imot og 35 avholdte). Russland selv stemte også imot.

En del av de nasjonene som avholdt seg fra å stemme, har et visst samarbeid med Russland, som Kina, Sør-Artika, Brasil og India. Samarbeidet har i hovedsak handelspolitisk karakter. Men noen åpen og ubetinget politisk støtte til Putins krigsprosjekt gis ikke.

Russland fremstår lite innstilt på å ha samtaler i forsonlig retning under Asean-møtet. Lavrovs talskvinne, Maria Zakharova, sier at Lavrov eksempelvis ikke har noen planer om å møte USAs utenriksminister Antony Blinken mens møtet varer.

Enkelte tar til orde for at det nå er «tid for forhandlinger» i krigen. Inntil partene selv er villige til noe slikt, virker dette å være lite realistisk.

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.