FNs generalsekretær Antonio Guterres taler mens Russlands utenriksminister Sergej Lavrov lytter. Foto: AP Photo/John Minchillo

FNs generalsekretær António Guterres rettet skarp kritikk mot Russlands krigføring i Ukraina, under et møte i FNs sikkerhetsråd. Møtet ledes av Sergej Lavrov.

Foran den russiske utenriksministeren kritiserte Guterres Russland for å ha forårsaket massive ødeleggelser og lidelser i nabolandet Ukraina, som Russland gikk til angrep på 24. februar i fjor.

Titusener av drept som følge av krigen Russland startet, mange av ofrene er sivile, også barn.

Byer og lokalsamfunn er jevnet med jorden, skadene er enorme. Også Russlands egen befolkning er påført store lidelser i form av døde og sårede, og mange russerne har flyktet fra sitt eget land.

NTB-AFP-Reuters melder om saken, og siterer FNs generalsekretær Antonio Guterres:

– Spenningene mellom stormaktene er historisk høy. Det samme gjelder risikoen for krig som følge av uhell og feilberegninger, sa Guterres da han åpnet møtet i FNs sikkerhetsråd mandag.

Det er Lavrov som leder det to dager lange møtet i New York, ettersom Russland har formannskapet i Sikkerhetsrådet i april måned.

– Brudd på folkeretten

Guterres fastslo i sin åpningstale at den russiske invasjonen er et brudd på folkeretten.

Han sa også at krigen i Ukraina forverrer de verdensomspennende økonomiske problemene som startet med koronapandemien. Dette rammer ikke minst mennesker i fattige land.

Da Lavrov like etter fikk ordet, innrømmet han at verden muligens er i en enda farligere situasjon enn den som rådet under den kalde krigen.

– På samme måte som under den kalde krigen har vi nådd en farlig grense, muligens enda farligere, sa Lavrov.

Møtets tema er multilateralisme og FN-charteret.

Russland har i et notat til medlemslandene fordømt det som omtales som den «unipolare verdensordenen», som ble en realitet etter den kalde krigen. Begrepet refererer til den mektige stillingen USA har hatt i verden etter Sovjetunionens sammenbrudd.

I notatet står det at «dette utgjør en alvorlig utfordring for effektiviteten og stabiliteten til FN-systemet».

Klart FN-flertall mot Russland

Guterres har et nokså samlet FN bak seg i fordømmelsen av Russland. Et overveldende flertall av medlemslandene har stemt for en slik fordømmelse.

Hele 141 land stemte for dette, og kun seks diktaturstater stemte til fordel for Russland (Russland selv, Syria, Nord-Korea, Hviterussland og Eritrea).

35 land avsto fra å stemme, blant disse Kina som mange hadde trodd ville gi åpen støtte til Russland.

Bekymret for Sudan 

Guterres tok også opp situasjonen i Sudan, og ba de 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd om å gjøre alt de kan for å få slutt på volden og gjenopprette ro og orden i landet, slik at Sudan kan vende tilbake til prosessen som skal lede fram til demokrati.

Over 400 mennesker, trolig langt flere, har blitt drept siden kampene mellom den sudanske hæren og den paramilitære gruppen RSF brøt ut 22. april.

Les også: 

Russland hudfletter USA for å nekte russiske journalister innreise

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.