Russlands utenriksminister Sergej Lavrov,  20. april 2023. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa, Pool

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier han ikke kan tilgi at USA har nektet innreise for russiske journalister som skulle dekke hans møter i FN.

Russland tok over formannskapet i Sikkerhetsrådet i april, til tross for den krigføringen landet bedriver i Ukraina. Utenriksminister Lavrov skal lede flere møter til uken.

USA har imidlertid nektet russiske journalister innreise. Dette får Lavrov til å rase.

– Vi vil ikke glemme, og vi vil ikke tilgi, sa Lavrov søndag. Han tok på det sterkeste avstand fra den amerikanske beslutningen, som han betegnet som idiotisk.

Han fortsetter:

– Et land som kaller seg det sterkeste, smarteste, frieste og mest rettferdige, feiget ut, sa Lavrov. Han la til at dette viser verdien av amerikanske forsikringer om ytringsfrihet.

Han berører ikke sitt eget lands praksis i denne sammenheng.

Siden starten på krigen i Ukraina har russiske myndigheter strammet kraftig inn på kravene for å kunne oppnå akkreditering som utenlandsk journalist i Moskva.

Viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier at en ytterligere innstramming er på trappene.

I Russland finnes det i dag ingen fri presse, mediene er mer eller mindre direkte underlagt Kreml-regimet. Alle opposisjonelle røster er kneblet, og idømmes lange fengselsstraffer. Regimekritiske medier har flyktet til utlandet.

Nylig ble den amerikanske journalisten Evan Gershkovich (Wall Street Journal) arrestert i Moskva, siktet for spionasje. Både Wall Street Journal og USA avviser anklagen som fullstendig falsk, og russerne har ikke lagt frem noen beviser.

Amerikanske myndigheter og en lang rekke presseorganisasjoner krever at han løslates.

Det er altså i en slik situasjon at Sergeij Lavrov klager over at USA ikke ønsker å slippe inn russiske journalister.

Les også: 

Amerikansk journalist siktet for spionasje i Russland

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.