Wall Street Journal-reporter Evan Gershkovich. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

En domstol i Moskva har forlenget varetektsfengslingen for den amerikanske journalisten Evan Gershkovich. Tucker Carlsons appell til Putin nådde åpenbart ikke frem.

Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich var på jobb for Wall Street Journal (WSJ) i Jekaterinburg da han ble pågrepet 29. mars i fjor.

Han beskyldes av russiske myndigheter for spionasje. Anklagene avvises både av amerikanske myndigheter, av hans arbeidsplass WSJ og Gershkovich selv.

Arrestasjonen av Gershkovich oppfattes som en form for gisseltakning fra Russlands side, slik også Kina har arrestert flere vestlige borgere, for å bruke dem til politisk utpressing overfor de arrestertes hjemland.

Varetektsfengslingen av Evan Gershkovich forlenges med tre måneder frem til 30. juni.

NTB-Reuters melder om saken.

Blir han funnet skyldig, risikerer han opptil 20 år i fengsel. Han er den første utenlandske journalisten som er blitt siktet for spionasje i Russland siden sovjettiden.

Under sitt omtalte og omstridte intervju med Russlands president Vladimir Putin nylig, tok den amerikanske journalisten Tucker Carlson spesifikt opp Gershkovich, og spurte om Putin ville vurdere å slippe ham fri.

Purin var vag i sine svar. Men mange oppfattet at Putin her hadde en nokså gylden mulighet til å score poeng i vestlig opinion, ved å løslate Gershkovich.

Denne muligheten har altså den russiske presidenten så langt valgt å ikke bruke.

Det har vært spekulert på om Russland ønsker å bruke Gershkovich som «byttemiddel» for å få løslatt en eller flere spiondømte russere som sitter fengslet i vestlige land.

Les også: 

Amerikansk journalist siktet for spionasje i Russland

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.