Jevgenij Prigozjins kupp mislyktes fordi hans egne folk lekket planene, som så ble snappet opp av sikkerhetstjenesten FSB som fikk tid til å forberede seg. Overraskelsesmomentet ble borte og Prigozjin fikk ikke den oppslutning han hadde regnet med.

Disse opplysningene vil ha det til at kupplanene var seriøse. Prigozjin ville velte forsvarsledelsen. Vestlige medier rapporterte opprømt om utsiktene til at Putin kunne bli styrtet. Men Prigozjin sendte 8.000 soldater, ikke nok til å erobre hovedstaden.

Ingen vet hva som egentlig skjedde. Vestlig etterretning har også vikarierende motiv. Men at krigsherren Prigozjin trodde han kunne styrte forsvarsledelsen synes å være på det rene.

Da ville Russland blitt styrtet ut i kaos. Noen i Vesten har gitt uttrykk for at de ikke har noe imot dette, bl.a. sa Biden da han var i Warszawa at Putin måtte styrtes. Russerne har ikke glemt dette.

Informasjon om at Wagner-sjefen planla et opprør og ville kidnappe militærledelsen i Moskva, ble lekket fra egen leir, ifølge Wall Street Journals kilder.

Dersom lekkasjen ikke hadde skjedd, ville Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjin hatt en mye større sjanse for å lykkes, opplyser vestlige etterretningskilder til avisen.

Prigozjin ønsket å ta forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov til fange, men den russiske sikkerhetstjenesten FSB fikk informasjon om planene et par dager før det skulle finne sted, sier flere kilder til Wall Street Journal.

Det gjorde at Wagner-sjefen måtte ty til en improvisert alternativ plan og handle tidligere enn planlagt. At planene ble lekket, kan være en av årsakene til at opprøret ble relativt kortvarig, skriver avisen.

Ifølge WSJ trodde Prigozjin at flere i det russiske militæret ville slutte seg til opprøret og vende seg mot sine overordnede. Tirsdag skrev New York Times at den russisk generalen Sergej Surovikin muligens kjente til Prigozjins planer og også bisto i planleggingen.

Etterretningstjenester i vestlige land skal tidlig ha fått vite om Wagner-sjefens opprørsplaner ved å analysere kommunikasjon og satellittbilder. Dersom Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko ikke hadde tilbudt seg å mekle, ville opprøret sannsynligvis ha endt med væpnet kamp i Moskva, sier etterretningskilder til WSJ.

Flere tusen Wagner-soldater inntok lørdag byen Rostov og marsjerte gjennom Russland til de ble stanset 200 kilometer fra hovedstaden. Opprøret ble avblåst med en avtale om at Prigozjin fikk flytte til Belarus.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.