Generalen som skal ha hatt forbindelse til Prigozjins kuppforsøk, Sergej Surovikin, skal være arrestert, ifølge Moscow Times som har snakket med to kilder «tett på det russiske forsvarsdepartementet». Surovikin har ikke vært sett siden lørdag da han gjorde en noe underlig fremtoning på en video.

Flere vestlige medier har rapportert om Surovikin. Hvis Surovikin forrådte Putin er det forrædere helt i toppen av det militære. Det er alvorlig. En utrensing skal være i gang.

Anonyme amerikanske embedsmænd har på baggrund af amerikanske efterretninger fortalt avisen The New York Times, at den russiske general havde et indgående kendskab til Wagner-leder Jevgenij Prigozjins planer om at gøre oprør mod Ruslands militære ledelse.

Tidligere i dag kunne mediet Financial Times så – også på baggrund af anonyme kilder – fortælle, at Sergej Surovikin ikke er set siden lørdag morgen, hvor han udsendte en video og opfordrede Wagner-soldater til at tage tilbage til Rusland.

Flere vestlige sikkerhedskilder har siden bemærket, at Surovikin virkede presset på videoen og har siden beskrevet den som en »gidselvideo«.

Berlingske forteller i sin løpende blogg at soldater som nektet å skyte på de fremrykkende Wagner-soldatene nå stilles til ansvar.

Ifølge flere af de prominente russiske militærbloggere er hærledelsen nu gået i gang med at retsforfølge piloter, der nægtede at bombe Wagner-kolonner og grænsevagter, der nægtede at skyde mod Wagner-soldater, da de krydsede grænsen fra Ukraine.

I går hævdede samme bloggere, at en større »udrensning« er begyndt i den russiske hær i et forsøg på at komme af med befalingsmænd, som ikke gjorde tilstrækkeligt for at stoppe Wagners fremmarch.

At soldater kvier seg for å skyte på sine egne er kjent, men Wagner kviet seg ikke for å skyte ned fly og helikoptre. Dette er bekreftet av Putin som hedret de døde pilotene. Det er også utbetalt en stor sum til de etterlatte.

Russland skal ha gitt beskjed til landene som har Wagner-soldater om at disse nå står under Moskvas befaling. Prigozjin bygget opp et imperium, ble rik, og kan ha fått forestillinger om at han kunne overta.

Efter at Kreml – formentlig – har smidt Jevgenij Prigosjin til Belarus, forsøger styret at få fuld kontrol over Wagner-gruppens vidtrækkende globale imperium. Det skriver The Wall Street Journal.

Wagner-gruppen menes at have 30.000 soldater ansat, hvoraf mange af dem er udstationeret i udlandet.

Straks efter mytteriet fløj Ruslands viceudenrigsminister til Damaskus for at fortælle Syriens leder, Bashar al-Assad, at Wagner-tropperne i Syrien nu kontrolleres af Kreml. Udenrigsministeriet kontaktede også præsidenten i Den Centralafrikanske Republik – som har Wagner-folk blandt sine personlige bodyguards – og informerede om, at Ruslands interesser i landet vil forblive.

Wagner-gruppen menes at have tjent store penge på råstoffer i afrikanske lande.

Putin var onsdag i Dagestan hvor en video viste at han ble mottatt og hyllet. Putin klemte publikum, noe han svært sjelden gjør.
https://www.berlingske.dk/internationalt/seneste-nyt-om-krigen-i-ukraine-og-situationen-i-rusland-foelg-0

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.