Russiske soldater skal fortsatt befinne seg i Rostov-on-Don. Foto: Vasily Deryugin, Kommersant Publishing House via AP

Soldater fra Wagner-gruppen skal ha tatt kontroll over militære anlegg i de russiske millionbyene Rostov-na-Donu og Voronezj. Men det er fortsatt regulære russiske soldater i byene.

Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin hevder at hans menn kontrollerer alle militære anlegg i Rostov-na-Donu, inkludert de russiske regjeringsstyrkenes hovedkvarter og flyplassen, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Det ville i praksis innebære mer eller mindre kontroll over de aktuelle byene.

Rostov-na-Donu ligger rundt 1300 kilometer sør for Moskva, og bilder fra byen viser væpnede menn utenfor offentlige bygninger. Andre bilder viser imidlertid russiske regjeringsstyrker i byens gater (se bilde til saken), og det er derfor uklart hvem som kontrollerer hva i byen.

Det er også et spørsmål når offentliggjorte bilder ble tatt.

NTB-Reuters melder om saken.

I en videomelding på Telegram sier Prigozjin at hans soldater vil innta Moskva dersom ikke Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov kommer til Rostov-na-Donu for å møte ham.

Få eksperter tror Wagner-gruppen i seg selv har kapasitet til å gå helt til Moskva og innta byen. En slik operasjon ville forutsette nærmest totalt sammenbrudd i det øvrige russiske militærmaskineriet.

Men i et system som det russiske er det vanskelig for eksterne observatører å vite hvor lojaliteten hos ulike generaler og maktmennesker til enhver tid ligger, og dermed vet man ikke hvilke styrker som vil støtte hvem.

Flyangrep

Lørdag formiddag lokal tid opplyste også  en russisk sikkerhetskilde til Reuters at Wagner-soldater også hadde tatt kontroll over alle militære anlegg i byen Voronezj, som ligger drøyt 500 kilometer sør for Moskva.

Heller ikke dette er bekreftet fra annet hold, men ifølge øyenvitner ble Wagner-styrker i området angrepet av russiske kamphelikoptre.

Guvernøren i Voronezj, Aleksandr Gusev, bekrefter at regjeringsstyrker «gjennomfører operasjoner», men har ikke gitt detaljer ut over dette.

Øyenvitner forteller at de har sett en kolonne med militære kjøretøy fra Wagner-gruppen passere Voronezj på vei nordover, i så fall trolig mot nye mål om man anser at denne byen er under kontroll.

Det brenner også i et oljelager i byen, men årsaken er ikke kjent.

Vil styrte ledelsen

Russiske spesialstyrker tok seg lørdag inn i Wagner-gruppens hovedkvarter i St. Petersburg, og bilder viser hvordan inngangspartiet voktes.

President Vladimir Putin gjorde det samtidig klart i en TV-tale at han ikke vil tillate borgerkrig i Russland og at landets regjeringsstyrker har fått vide fullmakter til å slå ned opprøret.

Putin kalte videre Prigozjin en forræder som har ført soldatene under sin kommando bak lyset. Han oppfordret videre Wagner-soldatene til å overgi seg og det russiske folk til å stå sammen mot trusselen.

– Jeg krever at det blir en slutt på disse kriminelle handlingene, sa Putin.

Andre vil mene at det er på høy tid at det settes en stopper for Putins egne kriminelle handlinger.

– Jeg vil gjøre alt for å beskytte Russland og landets grunnlov, la han til.

– Vi er russiske patrioter

Noen timer senere slo Prigozjin tilbake og sa at han slett ikke er noen forræder.

– Vi er russiske patrioter, sa Prigozjin i en uttalelse.

Wagner-sjefen langer ut mot ledelsen i Kreml og sier at landet ikke lenger vil leve med «korrupsjon, løgner og byråkrati».

Han avviste også tvert Putins krav om at han selv om hans soldater skal overgi seg.

– Ingen kommer til å overgi seg på ordre fra Putin, sa han.

Trusler fra Prigozjin 

Natt til lørdag la Prigozjin ut flere lydmeldinger der han sverget på at Wagner-gruppens 25.000 leiesoldater ville styrte den russiske militærledelsen.

Videre truet han med at de vil «knuse alle» som forsøker å stanse dem og at de er villige til å ofre livet i kamp mot de russiske regjeringsstyrkene.

– Vi dør for det russiske folk, sa han.

Prigozjin hevdet også at Wagner-soldatene hadde skutt ned et russisk militærhelikopter.

Putin kaller Prigozjins aksjon for terror

Russiske myndigheter har innført strenge sikkerhetstiltak i Moskva som følge av truslene fra Prigozjin. Dette kommer i tillegg til de svært strenge tiltakene som det siste året preget hverdagen i Moskva.

– For å hindre mulige terrorhandlinger i Moskva og Moskva-regionen er det innført et anti-terrorregime, heter det i en kunngjøring fra den russiske anti-terrorkomiteen.

Lørdag patruljerte pansrede kjøretøy i Moskvas gater, og også ved nasjonalforsamlingen kunne det sees militære kjøretøy. Document har omtalt dette tidligere lørdag, se under.

Ifølge NetBlocks, som overvåker tilgangen til internett i verden, er det også innført restriksjoner på dette. Mange russiske brukere var i morgentimene lørdag blokkert fra å benytte nettsteder som Google.

Kraftige anklager

Fredag kom Prigozjin med voldsomme utfall mot ledelsen i Moskva og anklaget dem blant annet for å ha beordret angrep mot hans menn.

Prigozjin varslet også at hans soldater ville «marsjere for rettferdighet», men understreket at de ikke planla noe statskupp.

Det russiske forsvarsdepartementets svar var at Prigozjins anklager «ikke er i samsvar med virkeligheten og kalte det «en provokasjon».

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har nå åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør. De oppfordrer Wagner-soldater til å pågripe ham, ifølge en uttalelse som ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer natt til lørdag.

Mange venter i spenning på den videre utviklingen. Uansett vil dette ses som en bekreftelse på at Putins regime er svekket, og at krigen mot Ukraina langt fra har gått som planlagt.

Ifølge NTB-Reuters mener Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Wagner-gruppens opprør i Russland avdekker hvor svakt landet nå er.

– Jo lengre Russland har sine styrker og leiesoldater i landet vårt, til mer kaos, smerte og problemer vil de få senere, skriver Zelenskyj på Telegram.

– Russlands svakhet er helt åpenbar. Fullskala svakhet, skriver han.

Denne situasjonen vil endres fra time til time, og Document vil følge saken.

Les også: 

Kuppstemning i Moskva: Pansrede kjøretøy patruljerer i gatene

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.