General Sergei Surovikin og Russlands president Vladimir Putin, mens Surovikin ennå var leder for det russiske felttoget i  i Ukraina. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Den høyt rangerte russiske generalen Surovikin hadde kjennskap til Wagner-leder Prigozjins opprørsplaner, skriver New York Times.

Det hevder anonyme amerikanske embetsmenn på bakgrunn av amerikansk etterretning. De mener at Prigozjin ikke kunne gjort sitt opprør uten støtte høyere oppe.

Han skal ha hatt støtte av flere høyere offiserer i det russiske militærapparatet. Det er spesielt ett navn som skiller seg ut.

NTB-Ritzau melder om saken.

Ifølge embetsmennene dreier det seg om Sergej Surovikin, en respektert general som bidro til å styrke det russiske militære etter Ukrainas motoffensiv i fjor.

Han ble utnevnt til å lede hele felttoget mot Ukraina, men fikk etter kort tid sparken og ble avløst av forsvarssjef Valerij Gerasimov tidligere i år.

Siden har han ført en mer anonym tilværelse i militærapparatet, noe som kan ha ført til bitterhet og revansjetanker.

New York Times mener i hvert fall det finnes grunnlag for å peke på nettopp Surovikin som en hjelper for Prigozjin med å planlegge opprøret.

New York Times skriver også at en del kan tyde på at flere generaler kan ha støttet Prigozjin i å utfordre den russiske militærledelsen.

Både tidligere og nåværende embetsmenn mener at Wagner-sjefen ikke hadde startet opprøret om han ikke var overbevist om at andre personer i maktposisjon ville støtte ham.

Dette er en type hypoteser som naturlig nok er vanskelige å få bekreftet fra noe hold.

Mange mener det er naturlig at det brer seg misnøye rundt om i den russiske forsvarsmakten, i takt med at krigen mot Ukraina fremstår som stadig mer kostbar, langvarig og ikke minst vanskelig å forstå meningen med.

Hvordan har Putin tenkt at dette skal ende for Russland?

Flere tusen Wagner-soldater inntok lørdag byen Rostov og marsjerte opp gjennom Russland til de ble stanset 200 kilometer fra Moskva. Opprøret ble avblåst med en avtale om at Prigozjin fikk flytte til Belarus.

Nå er spørsmålet hvordan president Putin vil opptre i etterkant av hendelsen.

Så langt har man ikke sett særlig til omfattende interne utrenskninger. Men blant en del eksperter sies det ofte at «Putins hevn er langsom».

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.