NTB

Eksperter, blant dem professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole, tviler på at Jevgenij Prigozjins leiesoldater vil nå fram til Moskva.

– Det som skjer er en overraskende og drastisk vending. Dette tyder på at mistilliten mellom Wagner-gruppen og den russiske forsvarssjefen er dypere og langt mer alvorlig enn hva vi først hadde sett for oss, sier Heier til NTB.

Heier understreker at 90 prosent av de russiske styrkene nå befinner seg i eller rundt Ukraina og at de har sett seg nødt til å hente inn reservestyrker. Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin sies å ha minst 20.000 soldater med mye mer kamperfaring.

– De har med seg både luftvern og stridsvogner på lastebilene, så det kan by på problemer for russerne, men jeg har vanskelig for å tro at de vil nå helt fram til Moskva, sier Heier.

– Tror de blir slått i hjel

Han får støtte fra lektor Peter Viggo Jakobsen ved Forsvarsakademiet i Danmark.

– Jeg tror at de blir drept hvis de ikke overgir seg og legger ned våpnene, sier Jakobsen til Ritzau.

– Dersom Wagner-gruppen er dumme nok til å begynne å marsjere mot Moskva, slik de sier, så vil det være svært enkelt for det russiske flyvåpenet, som har luftherredømme i Russland, sier han.

– Borgerkrig

Førsteamanuensis og etterretningsekspert Tom Røseth sier til Vårt Land
at han tror det kan gå mot en borgerkrig i Russland.

– Alt avhenger av de neste timene og dagene. Dette kan også være snakk om et begrenset opprør som blir slått ned raskt. Men spørsmålet er egentlig hvem Wagner-gruppen og Prigozjin får med seg, samt hvilket handlingsrom de får, utdyper Røseth til NTB.

Også han er i tvil om leiesoldatene vil nå fram til Moskva.

– Det er ekstremt spennende. Om de vil nå fram til den russiske hovedstaden avhenger av hvor mange soldater og hva slag våpenplattformer de har med seg. Samtidig kommer det an på hvor aktiv støtte Putin og den russiske forsvarsledelsen vil få.

(©NTB)

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.