Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich føres til retten av russisk politi. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich er siktet for spionasje, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. USA kaller anklagene fabrikkerte.

Wall Street- journalisten Evan Gershkovich ble pågrepet i slutten av mars, anklaget for å ha prøvd å skaffe seg gradert informasjon om en russisk våpenfabrikk. Den formelle spionasjesiktelsen ble kunngjort fredag ettermiddag.

NTB-AFP melder om saken.

– Etterforskere fra den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB) har siktet Gershkovich for spionasje i favør av USA. Han avviser kategorisk alle anklager og sier at han drev med journalistiske aktiviteter i Russland, sier en kilde i FSB til Tass.

Pågripelsen har blitt møtt med kritikk fra blant annet Reportere uten grenser og menneskerettighetsgrupper. Arbeidsgiveren Wall Street Journal avviser også anklagene.

USAs president Joe Biden ba fredag om at Gershkovich må løslates. Anklagene er latterlige, står det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Lederne i Senatet, Chuck Schumer fra Demokratene og Mitch McConnell fra Republikanerne, sendte fredag ut en felles uttalelse der de slo fast at «journalistikk er ikke kriminelt».

Gershkovich er internasjonalt kjent og respektert og han var akkreditert av det russiske utenriksdepartementet for å kunne drive journalistikk i Russland, uttaler de to lederne.

– Russiske myndigheter har ikke presentert noe troverdig bevis for å rettferdiggjøre de fabrikkerte anklagene, sier de.

Russiske myndigheter uttalte torsdag at det er meningsløst å prøve å presse Moskva i saken.

Få vestlige journalister vil uansett anse det som trygt å oppholde seg i Russland under de rådende omstendigheter.

Også Kina har foretatt omstridte arrestasjoner av vestlige borgere, og fått sterk kritikk for at det hele er politisk motivert. Se sak under:

Rettssak mot canadier i Kina over på tre timer, canadiske representanter fikk ikke være til stede

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.