Flere land i Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) vurderer å kaste Russland ut av samarbeidet rundt produksjonskvoter i det såkalte Opec+.

Det skriver den amerikanske avisa Wall Street Journal.

– Vi er alle enige om at Russland ikke teknisk kan delta fullt ut i samarbeidet i øyeblikket, sier en delegat til avisa.

De 23 Opec+-landene, der Saudi-Arabia og Russland er de største aktørene, står til sammen for mer enn halvparten av verdens oljeproduksjon. Torsdag ventes landene å formelt bekrefte at de øker produksjonen med ytterligere 432.000 fat per dag, slik de har gjort de siste månedene.

Foran møtet skal det imidlertid ha vært diskusjon blant landene om å kaste Russland ut av kvotesamarbeidet. Det skyldes blant annet at EU har vedtatt kraftige sanksjoner mot russisk oljeeksport på grunn av landets invasjon av Ukraina.

Offisielt er det ingen tegn til noen splittelse mellom Russland og Saudi-Arabia. Opec-landene har ikke sluttet seg til sanksjonene mot Russland, og så sent som tirsdag sto Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sammen med Saudi-Arabias prins Faisal bin Farhan og hyllet produksjonskvotesamarbeidet.

En ulempe med å kaste Russland ut av Opec+-samarbeidet vil være at det kan bli vanskelig å få russerne til å samarbeide i fremtiden dersom man Opec ser behov for å redusere produksjonen igjen.

Til gjengjeld kan det åpne for store økninger i oljeeksporten fra land som Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater. Det er noe USA og Europa har forsøkt å få til helt siden Ukraina-krigen begynte, for å bremse den voldsomme økningen i oljeprisen.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.