USAs president Donald Trump har kunngjort at land og enkeltpersoner som kjøper iransk olje eller petrokjemiske produkter, vil bli rammet av amerikanske sekundærsanksjoner.
Dette innebærer at de ikke vil få drive forretninger med USA. Utspillet har ført til umiddelbare reaksjoner i oljemarkedet og kan ha betydning for den norske kronekursen.
President Trump offentliggjorde beslutningen på Truth Social sent fredag kveld. Han krevde at alle kjøp av iransk olje eller petrokjemiske produkter må stanse umiddelbart.
Umiddelbart etter meldingen steg prisen på nordsjøoljen Brent med rundt 50 cent, til 62 dollar fatet, skriver E24.
Kina er den klart største kjøperen av iransk olje, og står ifølge Reuters for 90 prosent av Irans oljeeksport.
Trumps kunngjøring kommer i en periode hvor oljeprisen nylig hadde falt til under 60 dollar fatet. Dette fallet var delvis drevet av rapporter om at oljeproduserende land i Opec+, med Saudi-Arabia i spissen, vurderer å øke produksjonen selv ved lavere priser. Samtidig bidrar svakere utsikter for global økonomisk vekst, inkludert en nedgang i USAs økonomi i første kvartal, til en mer pessimistisk etterspørselsprognose for olje.
Analytikere har pekt på at kombinasjonen av forventede produksjonsøkninger og dempet etterspørsel skaper et sårbarhetsbilde for oljeprisen.
USAs sanksjoner rettet mot iransk oljeeksport har tidligere vist seg å kunne påvirke oljeforsyningen i markedet. April 2025-sanksjoner som målrettet selskaper og fartøy involvert i iransk oljehandel, anslås av analytikere å kunne redusere Irans eksport med 200.000–500.000 fat per dag.
Utviklingen i oljeprisen og den globale økonomiske situasjonen er viktige faktorer for den norske kronen.
Som en stor oljeeksportør påvirkes Norges valuta ofte av svingninger i oljeprisen – fallende oljepris har en tendens til å svekke kronen. I tillegg kan usikkerhet i finansmarkedene og den globale økonomiske outlooken generelt påvirke mindre valutaer som den norske kronen.
Nylige rapporter har vist at kronen har svekket seg mot større valutaer, delvis knyttet til fall i oljeprisen og bredere usikkerhet i markedene.
De nye sanksjonene mot iransk oljeeksport tilfører et usikkerhetsmoment i oljemarkedet, noe som kan bidra til volatilitet.
Hvordan dette nøyaktig vil påvirke oljeprisen på sikt, avhenger av flere faktorer, inkludert hvor effektivt sanksjonene håndheves og hvordan andre oljeprodusenter og forbrukere reagerer.
Utviklingen i oljeprisen og den globale økonomiske situasjonen vil fremover være sentral for kronekursens utvikling.