Saudi-Arabia er i dialog med Beijing om å prise noe av det saudiske oljesalget til Kina i yuan i stedet for dollar, ifølge Wall Street Journal.

En migrasjon fra amerikanske dollar til kinesiske yuan vil gi dollarens flere tiårs gamle dominans på det globale oljemarkedet, en knekk og markere en dreining i retning av Asia for verdens største råoljeeksportør.

Samtalene med Kina om yuan-prisede oljekontrakter har vært av og på i seks år, men er blitt fremskyndet iår ettersom saudierne er  misfornøyd med amerikanerne, spesielt har Saudi-Arabias forhold til USA kjølnet under president Biden. 

Misfornøyd med amerikanerne

Blant sakene saudierne er misfornøyd med er den lunkne støtten amerikanerne gir dem i deres krig mot Yemen samt Det hvite hus’ anstrengelser for å få i stand en atomavtale med Iran og sjokket over den amerikanske tilbaketrekningen fra Afghanistan. Det hjelper heller ikke at amerikansk etterretning hevder at prins Mohammed beordret drapet på Jamal Khashoggi i 2018. Prinsen nektet å delta i en samtale mellom Biden og saudiernes kong Salman i forrige måned.

USAs økonomiske relasjon til saudierne er også endret. USA er nu blant de store oljeprodusentene i verden. De importerte i begynnelsen av 1990-tallet to millioner fat saudisk råolje pr. dag. Idag er tallet redusert med tre fjerdedeler mens Kinas import har økt i takt med landets ekspanderende økonomi.

Dyptgripende skifte

Det vil være et dyptgripende skifte om Saudi-Arabia priser bare noen av sine rundt 6,2 millioner daglige fat med råolje i noe annet enn dollar. Rundt 80 prosent av verdens oljesalg skjer i dollar. Saudierne har kun handlet olje i dollar siden 1974 etter at de inngikk en avtale Nixon-administrasjonen som inkluderte sikkerhetsgarantier for kongeriket. For USA har det vært en gullkantet avtale som muliggjorde storstilet eksport av dollar.

En høytstående amerikansk tjenestemann kaller ifølge NYT ideen om at saudierne skal selge olje til Kina i yuan «svært aggressiv» og «lite sannsynlig». – Det er ikke første gang saudierne truer med å forlate dollaren.

Saudierne kan med et slikt grep svekke den amerikanske dollarens overlegne posisjon i det internasjonale finanssystemet – en posisjon Washington i flere tiår har utnyttet til å skrive ut statskasseveksler for å finansiere budsjettunderskudd.

Yuan styrker seg

– Oljemarkedet og i forlengelsen av det, hele det globale råvaremarkedet, er forsikringen om dollarens status som reservevaluta. Hvis oljebrikken tas ut av veggen, vil veggen begynne å kollapse. Gal Luft, Institute for the Analysis of Global Security 

Yuan steg umiddelbart mot dollar da nyheten ble kjent (Bloomberg).

Kina er idag avtager av mer enn 25 prosent av Saudi-Arabias oljeeksport, ifølge NYT.

New York Times: Saudi Arabia Considers Accepting Yuan Instead of Dollars for Chinese Oil Sales

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.