Kina overrasket verden 10. mars da de kunngjorde at de hadde lykkes i å få i stand fredssamtaler mellom rivalene Saudi-Arabia og Iran. 

Asiatisk integrasjonsprosess

Fire dagers hemmelige forhandlinger i Beijing resulterte i en avtale om at de to landene skal normalisere forbindelsene og gjenåpne ambassadene innen to måneder – etter syv anspente år uten offisiell diplomatisk kontakt. 

Rivaliseringen mellom det i hovedsak shia-dominerte Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia har dominert Midtøsten politisk og spredt seg til Syria, Irak, Libanon og Jemen.

Kinas diplomatiske gjennombrudd er en del av en større asiatisk integrasjonsprosess. Det er et skritt i retning av å bringe Iran og Saudi-Arabia inn i BRICS og Shanghai Cooperation Organization som består av åtte land inkludert India og Pakistan. De to landene er også deltagere i Kinas Belt and Road Initiative. 

Amerikansk krigsdiplomati

I tillegg til å fremme stabilitet i en region som har opplevd flere tiårs amerikansk  krigsdiplomati, kan avtalen få store økonomiske konsekvenser ikke bare for de involverte parter. Og den kan få en slutt på krigen i Jemen. 

Avtalen kan også bety en slutt på støtten til protestene i Iran fra Saudi-Arabias London-baserte satellittkanal Iran International. Den er blitt populær i Iran ved å ta standpunkt for demonstrantene.

Trussel mot dollaren

Men realpolitisk veier det nok tyngre at Iran og Saudi-Arabia som begge er store oljeprodusenter, åpner for å handle olje i andre valutaer enn amerikanske dollar. Det truer selve grunnlaget for USAs økonomiske hegemoni og gjør avtalen til et betydelig slag mot det såkalte petrodollar-systemet som sikrer dollarens posisjon som global reservevaluta.

Saudiske myndigheter bekreftet i januar at de vurderer å selge olje i andre valutaer enn dollar. Erklæringen kom bare uker etter at Kinas president Xi Jinping besøkte Riyadh og signerte avtaler med Gulf Cooperation Council (GCC) og Arab League. 

Yuan, ikke dollar

Han annonserte at Kina vil kjøpe olje og gass med sin egen valuta, renminbi, ikke dollar:

– Kina vil fortsette å importere råolje fra GCC-land, utvide importen av flytende naturgass og bruke Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange som plattform for yuan-oppgjør for olje- og gasshandel.

Xis besøk i Riyadh var en suksess om man sammenligner med Joe Bidens forsøk på «tilbakestilling» i juli 2022 etter at han i 2019 hadde lovet å gjøre Mohammad bin Salman (MbS) til «den paria han faktisk er». At Biden nektet å håndhilse og i stedet støter knyttneve med MbS er ikke gått inn i lærebøkene om diplomatiets utsøkte kunstart.

Forholdet USA–Saudi-Arabia overlevde 9/11, men ikke Biden-regimet

Riyadhs gradvise bevegelse bort fra sin forankring i den USA-ledede leiren, Kinas raskt økende økonomiske makt og en omfattende global glidning mot en multipolar verden, henger naturlig sammen.

BRICS

Iran og Saudi-Arabia har formelt søkt om å bli med i det utvidede BRICS+ sammen med grunnleggerne Brasil, Russland, India, Kina og Syd-Afrika.

BRICS planlegger å «utvikle et mer rettferdig system for veksling av penger» for å svekke «dollarens dominans», avslørte Syd-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor i januar, en uttalelse som jevnt over ble ignorert av vestlige medier, men som fikk bred oppmerksomhet i indiske medier.

Som et ledd i denne prosessen overveier BRICS å skape en ny internasjonal reservevaluta basert på medlemslandenes valutaer.

Om initiativet fører frem og verdens land slutter å bruke dollar seg imellom, vil det være naturlig at de bruker dem i landet som har utstedt pengene. Det kan i verste fall utløse en inflasjon verden knapt har sett tidligere.

Belt and Road Initiative

BRICS’ økonomiske integrering av det globale syd har sin fysiske infrastruktur i Kinas massive Belt and Road Initiative (BRI). Både Iran og Saudi-Arabia er viktige deler av BRI.

Shanghai Cooperation Organization (SCO) som representerer rundt to femtedeler av verdens befolkning og mer enn en tredjedel av verdens BNP, supplerer BRICS-systemet. Her er Iran ved å bli fullverdig medlem.

I 2021 ble Saudi-Arabia offisiell SCO-dialogpartner, et første skritt mot medlemskap. Qatar og Egypt gjorde det samme i 2022.

OPEC kan også bli en BRICS-partner gitt Saudi-Arabias nøkkelrolle i organisasjonen pluss at flere av medlemslandene er store oljeprodusenter.

God som gull?

Bretton Woods-avtalen av 1944 regulerte etterkrigstidens penge- og valutasystem og etablerte amerikanske dollar som global reservevaluta. Bretton Woods-systemet var en indirekte gullstandard ettersom dollaren var innløselig i gull og forpliktet avtalepartene til å holde egen valutakurs fast mot amerikanske dollar. 

USA opphevet gullinnløsningen i 1971 og fra 1973 ga de førende sentralbankene opp å holde kursene stabile. Ut av det kom «flytende» valutakurser og økonomisk ustabilitet, noe som toppet seg da OPEC «straffet» USA og Vesten med oljeembargo i 1973 for støtten til Israel under Yom Kippur-krigen.

Finansiere USAs underskudd

Nixon sendte sin finansminister til Saudi-Arabia for å «nøytralisere råolje som økonomisk våpen og overtale» Saudi-Arabia til å «finansiere USAs økende underskudd med sin nyvundne petrodollarrikdom».

Washington signerte en avtale med Riyadh hvor de lovet å beskytte kongeriket. Som gjenydelse skulle Saudi-Arabia selge sin olje utelukkende i dollar og deponerte sine petrodollar i amerikanske banker og statsobligasjoner.

– Den grunnleggende rammen var påfallende enkel. USA ville kjøpe olje fra Saudi-Arabia og gi kongeriket militær støtte og utstyr. Til gjengjeld ville saudierne pløye milliarder av petrodollar tilbake i statskassen og finansiere USAs utgifter, forklarte Bloomberg i en fremdeles lesverdig artikkel i 2016.

Superimperialisme

Ifølge økonomen Michael Hudson i boken Super Imperialism, kom USAs eksploderende underskudd på driftsbalansen nesten utelukkende fra utgifter til kriger og bygging av militærbaser over hele kloden.

For de fleste land vil et konsekvent, langsiktig underskudd føre til devaluering og økonomiske problemer. Men ikke for USA – ikke minst på grunn av at petrodollar-systemet sikret global etterspørsel etter dollar.

Dollarens status som global reservevaluta ga USA et privilegium som har gjort det mulig for dem å importere betydelig mer enn de eksporterer.

Alternativer til dollaren

Finanskrisen i 2008 fikk noen land til å overveie alternativer. Kina luftet muligheter for å fjerne den amerikanske dollaren som global reservevaluta.

Den kinesiske sentralbanksjef Zhou Xiaochuan hevdet i 2009 at «krisen krever en kreativ reform av det eksisterende internasjonale monetære system i retning av en internasjonal reservevaluta med stabil verdi for å oppnå global finansiell stabilitet».

Ja takk, begge deler

Hvis Beijing mener alvor med å utfordre dollarens hegemoni, er Saudi-Arabia en nøkkelspiller.

Før fredsavtalen kom på plass i mars var det enten-eller: Saudi-Arabia eller Iran. 

Kina sa ja takk, begge deler. 

PS.: Oppdatering:

Det tikket nettopp inn en melding om at Kenyas president William Ruto har inngått en avtale med Saudi-Arabia om å kjøpe olje i kenyanske shilling istedenfor amerikanske dollar. Det starter i det små.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.