En høytstående israelsk tjenestemann har besøkt Saudi-Arabia for samtaler om regional sikkerhet med fokus på de trusler Iran representerer.

Samtalene bygger opp om spekulasjoner om at Jerusalem og Riyadh langsomt forbereder normalisering av forholdet mellom de to land.

Kronprins Muhammad bin Salman (MbS) har i flere år presset på for tettere bånd til Israel. Han har i økende grad latt seg irritere av palestinerne, og sa i 2018 til en klagende Mahmoud Abbas at han skulle «bare ta imot den avtalen amerikanerne tilbyr deg». MbS er fullstendig klar over hvilken verdifull sikkerhetspartner Israel er for kongeriket overfor deres gjensidige fiende Iran. 

Israel forsyner Riyadh med etterretning om Den islamske republikk fra sitt nettverk av Mossad-agenter. MbS er også imponert over Israels evne til å skape kaos i Irans atomprogram – like fra Stuxnet-dataormen i 2010 via målrettede attentater på fem av Irans mest fremtredende atomforskere, til sabotasje på sentrifugeanlegg i Natanz og Fordow samt mystiske eksplosjoner rundt om i Iran. 

De siste israelske bedriftene har forsterket MbS’ beundring. Først klarte Mossad å myrde Den iranske revolusjonsgardes nestkommanderende Hassan Sayyad Khodayari. Det skjedde midt på lyse dagen rett utenfor boligen hans i en gate full av sikkerhetsvakter. Khodayari ledet Unit 840 og var ansvarlig for angrep på israelere rundt om i verden. 

Dernest ble militærkomplekset Parchin angrepet av en selvmordsdrone i slutten av mai – den var utrolig nok skutt opp fra iransk territorium. 

Israel og Saudi-Arabia har vært offisielle fiender siden Israel ble til i 1948, men de uoffisielle båndene har akselerert siden 2020 da Trump-administrasjonen meglet frem Abraham-avtalene mellom Israel og arabiske land.

MbS er fortaler for at Saudi-Arabia tilslutter seg de Trump-initierte Abraham-avtalene, men hans far kong Salman, har insistert på at det ikke vil skje før etter at palestinerne har fått sin egen stat. Kongen er imidlertid 86 år og har dårlig helbred. MbS må ikke nødvendigvis vente lenge før han kan normalisere forbindelsene med Israel.

– Vi ser ikke på Israel som en fiende, vi ser på dem som en potensiell alliert med mange felles interesser. Men vi må løse noen problemer før vi kommer så langt, sa MbS til magasinet Atlantic (via WSJ). 

At Israel og Saudi-Arabia ser ut til å finne tonen kan også ha sammenheng med den amerikanske Biden-administrasjonens imøtekommende holdning overfor Iran under Wien-forhandlingene om Irans atomprogram.

Amerikanske tjenestemenn var denne uken i Saudi-Arabia i et forsøk på å sluttføre en avtale om overføring av rødehavsøyene Tiran og Sanafir fra Egypt til Saudi-Arabia – en avtale saudierne allerede har gitt Egypt 25 milliarder dollar for. Avtalen krever israelsk godkjenning på grunn av den multinasjonale observatørstyrken som har vært utplassert på øyene siden Israels fredsavtale med Egypt av 1979. 

Senior Israeli official said to visit Saudi Arabia amid growing talk of warming ties

 

Les også:

Abraham-avtalene mellom Israel og fire araberland overgår de mest optimistiske spådommene

Iran vil ikke gi opp sin regionale maktposisjon – avviser nye krav fra USA

 

Kjøp billetter her!

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.