Kina styrker sin posisjon i Midt-Østen. Forsoningen de fikk til mellom Saudi-Arabia og Iran stakk kjepper i hjulene på Israels bestrebelser på å isolere Teheran, men nu strekker Kina ut en hånd til Israel og palestinerne.

Kinas utenriksminister Qin Gang har nevnt for sine israelske og palestinske kolleger at Beijing er bekymret for kivet mellom dem og invitert til samtaler om fred dem imellom.

Uoverensstemmelser kan overvinnes

Qin skal i samtale med Israels utenriksminister Eli Cohen, ha henvist til avtalen mellom saudierne og Iran som «et godt eksempel» på at uoverensstemmelser kan overvinnes gjennom dialog, ifølge det kinesiske utenriksdepartementet:

– Kina har ingen egoistiske interesser i det palestinske spørsmål. Vi håper partene kan leve fredelig side om side og forsvare den regionale stabilitet.

Fra israelsk side er ikke Kinas tilbud om å megle blitt nevnt. Qin og Cohen diskuterte «viktigheten av å bevare roen på Tempelhøyden de siste dagene av ramadan» og Cohen skal ha bedt Kina gjøre sitt for å hindre at Teheran skaffer seg atomvåpen.

Rokader på sjakkbrettet

Forsoningen mellom Iran og Saudi-Arabia blir ansett som et slag mot Israels bestrebelser på å isolere Teheran og å knytte tettere forbindelser med arabiske stater. Saudi-Arabia har uttrykt vilje til å samarbeide med Israel, men ber til gjengjeld USA om sikkerhetsgarantier og hjelp til sitt atomprogram.

Men opptiningen av forholdet mellom perserne og saudierne har rotet det til på regionens sjakkbrett. Riyadh ønsker nu å få slutt på den dødelige kjeklingen med Irans Houthi-venner i Jemen, og reintrodusere Hamas i bekjentskapskretsen, gruppen som befaler i Gaza – og som USA og Israel betegner som en terrororganisasjon.

Kaniner i hatten

Kina er største kjøper av råolje både fra Iran og Saudi-Arabia. Og de har lovet å investere 400 milliarder dollar i Iran de neste 25 årene.

Samtidig er Kina Israels tredje største handelspartner bak EU og USA. De nærmer seg angivelig en frihandelsavtale, en utvikling som går Washington på nervene.

Kinas evner som freds- eller rettere sagt maktmegler, er med andre ord bygget på mer enn å skape god stemning rundt bordet. De kaller heller ikke Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman Al Saud for «paria», i alle fall har de vett til ikke å snakke høyt om de skulle tenke det. 

https://twitter.com/O_MARQZ/status/1646744990305902592?s=20https://www.document.no/2023/03/28/saudi-arabia-lar-usa-seile-sin-egen-sjo/

Saudi-Arabia lar USA seile sin egen sjø

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.