Siden krigen mellom Russland og Ukraina startet har vestlige land innført strenge sanksjoner mot Russland. Disse sanksjonene har hittil ikke hatt så stor effekt på russisk økonomi som mange vestlige observatører trodde. Grunnen til dette er at resten av verden fortsetter å handle med Russland.

Indias import av russisk olje tidoblet seg i 2022. Dette melder den indiske statskontrollerte banken Bank of Baroda. I 2021 utgjorde russisk olje bare 2 % av Indias årlige import av råolje. Det tallet er nå nesten 20%, sier Bank of Baroda.

Russland har solgt energi med rabatt til land som Kina og India, som er verdens tredje største importør av olje. Indias kjøp av olje fra Russland i løpet av det siste regnskapsåret sparte det for rundt 89 dollar per tonn råolje. Tallene viser at Asias tredje største økonomi sparte rundt 5 milliarder dollar da den økte innkjøpene av råolje fra Moskva.

Til tross for press fra USA og EU har India nektet å følge vestlige sanksjoner mot russisk import. New Delhi har heller ikke eksplisitt fordømt Russlands invasjon av Ukraina.

India har forsvart sine oljekjøp og sagt at som et land som er avhengig av energiimport og med millioner av mennesker som lever i fattigdom, var det ikke i stand til å betale høyere priser.

Så lenge krigen pågår, forventer noen analytikere at Russland vil fortsette å tilby billig olje til Asias største energiimportører.

«Vi forventer at russisk råoljeinntak forblir begrenset til disse to landene [India og Kina], og opprettholder de høye rabattene,» sier Vandana Hari fra energianalysefirmaet Vanda Insights til BBC.

Indias oljeraffinerier vil fortsette å maksimere sine fortjenestemarginer så lenge de kan.

Indias oljeminister: – Olje­markedet handler ikke om altruisme

India vil øke handel med Russland

Saudi-Arabia lar USA seile sin egen sjø

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.