USAs president Joe Biden har bestemt seg for å innføre forbud mot import av olje og gass fra Russland.

Flere amerikanske medier erfarte tidligere tirsdag at det var nettopp dette budskapet Biden ville komme med på en pressekonferanse samme dag.

Ifølge Det hvite hus kunngjør presidenten «grep som fortsetter å holde Russland ansvarlige for sin uprovoserte og urettvise krig mot Ukraina.»

– Vi står sammen om å øke presset mot Putins krigsmaskin, sier Biden.

Dette er en av de første vestlige sanksjonene mot Russland som direkte rammer landets største eksportvarer, olje og gass. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret vestlige land til å innføre flere sanksjoner mot disse næringene, som har sørget for fortsatte kontantstrømmer til Russland tross at landet nå nærmest er utestengt fra verdens banksystem.

Oljeprisen steg etter meldingene, og i 17.30-tiden tirsdag ettermiddag lå prisen på ett fat nordsjøolje over 132 dollar. Omtrent samtidig varslet Storbritannia at de vil stanse importen av russisk olje i løpet av året.

Rådført seg med europeere

USA innfører forbudet på egen hånd, men har rådført seg med sine europeiske allierte, som er mer avhengige av russisk energi. Etter planen skal Europa redusere sin avhengighet av russisk gass og olje, men dette vil ta tid. I dag utgjør russisk naturgass en tredel av Europas forbruk av fossil energi.

– Vi forstår at ikke alle kan gjøre dette, sa presidenten med hensyn til USAs europeiske allierte.

Den amerikanske presidenten har tidligere nølt med å innføre sanksjoner mot russisk energiimport, blant annet for å redusere innvirkningen på amerikanske bensinpriser.

Bare fem prosent

USA importerer i gjennomsnitt 100 000 fat russisk olje hver dag, bare fem prosent av Russlands eksport av råolje. Rundt åtte prosent av USAs import av olje og petroleumsprodukter stammet fra Russland i fjor.

En rekke oljeselskaper har allerede trukket seg ut av Russland og begrenser importen av olje derfra, blant annet ExxonMobil og BP. Shell sluttet seg til disse selskapene tirsdag, etter sterk internasjonal kritikk. Midlertidige tall fra USAs energidepartement viser at importen av råolje fra Russland falt til null i siste uke av februar.

Canada nedla forbud mot import av olje fra Russland allerede 1. mars.

 

Storbritannia  vil fase ut russisk oljeimport i løpet av året

Innen utgangen av året skal Storbritannia ikke lenger importere olje eller oljeprodukter fra Russland, opplyser landets energiminister Kwasi Kwarteng.

– Overgangsperioden vil gi markedet, bedriftene og forsyningskjedene mer enn nok tid til å erstatte den russiske importoljen – som leverer åtte prosent av oljen Storbritannia etterspør, skriver Kwarteng på Twitter.

Kwarteng skriver videre at Russland ikke finner kjøpere til nærmere 70 prosent av oljen sin i øyeblikket. Han legger til at Storbritannia også jobber med å finne muligheter for å stanse oppkjøpet av russisk gass, selv om landet ikke importerer mer enn fire prosent av behovet sitt derfra.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.