Hvis sanksjonene skal ha en mening, må man ramme Russlands eksport av olje og gass. Så lenge gassen strømmer, finansierer man Putins krig. Nå lufter Biden-administrasjonen tanken om stans i importen, men da sier Tyskland nei.

Den tyske utenriksminister Annalena Baerbock sier at Tyskland kan miste strømmen. Det kan bli svart.

– Det monner ikke om vi om tre uker finner ut at vi kun har igjen noen dager med strøm i Tyskland og derfor må gå tilbake på disse sanksjonene, sa hun søndag.

De samme statsrådene som beslaglegger superyachtene til oligarkene som er blitt rike på energi, tør ikke røre kilden til rikdommen, fordi de er avhengig av energien.

Utenriksminister Baerbock kommer til overmål fra partiet De Grønne.

Når det kommer til stykket, er man altså avhengig av fienden man vil straffe.

Den tyske regjeringen advarer mot importforbud for russisk olje. USA sa søndag at tiltaket var oppe til vurdering blant mulige nye sanksjoner mot Russland. (..)

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret allierte til å stramme ytterligere til de allerede omfattende sanksjonene mot Moskva, blant annet ved å boikotte landets lønnsomme olje- og gassnæring.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa tidligere søndag at amerikanerne og europeiske allierte var i samtaler om målrettede sanksjoner mot russisk olje.

Men i Tyskland, som for øyeblikket har presidentskapet i G7, sier utenriksminister Annalena Baerbock at et slikt tiltak vil være nytteløst, fordi det ikke kan opprettholdes på lang sikt.

– Det monner ikke om vi om tre uker finner ut at vi kun har igjen noen dager med strøm i Tyskland og derfor må gå tilbake på disse sanksjonene, sa hun søndag.

Også finansminister Christian Lindner uttaler skepsis til en oljeembargo i et intervju med Bild.

Tyskland er avhengige av fossil energi fra Russland. Landet får anslagsvis 55 prosent av gassen og 42 prosent av oljen og kullet fra russerne. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.