Det er gnisninger i den tyske koalisjonsregjeringen der De grønne føler seg overkjørt av statsminister Olaf Scholz i flere saker, ifølge tyske medier.

De grønne er blant annet svært misfornøyde med at Scholz ikke har satt ned foten for Frankrikes forslag om å få atomkraft med på EUs liste over bærekraftige energikilder.

Atomkraft er langt fra bærekraftig og en svært risikabel teknologi, sier De grønnes miljøminister Steffi Lemke til avisa Rheinische Post.

– En energiform som kan føre til ødeleggende miljøkatastrofer og etterlate store mengder farlig, høyradioaktivt avfall, kan ikke være bærekraftig, sier hun.

Russisk gass

Scholz har heller ikke protestert mot EU-kommisjonens forslag om at naturgass skal anses som miljøvennlig energi.

– Atomkraft og fossil gass er ikke bærekraftig, slår Rasmus Andresen, som sitter i EU-parlamentet for De grønne, fast.

De grønne «føler seg fullstendig lurt», skriver den tyske avisa Bild.

På sidelinjen

Spørsmålet om naturgass er særlig sensitivt i Tyskland som følge av Nord Stream 2-rørledningen fra Russland.

Scholz kaller rørledningen fra Russland et privat foretak som ikke må politiseres, og De grønnes utenriksminister Annalena Baerbock føler seg derfor parkert på sidelinjen.

Baerbock mener Tyskland bør føre en streng politikk overfor Russland som følge av landets styrkeoppbygging langs grensa mot Ukraina og støtte til ukrainske separatister.

I desember truet hun Russland med «tøffe diplomatiske og økonomiske konsekvenser» dersom landet tråkker over streken når det gjelder Ukraina, og Baerbocks partikollega Robert Habeck antydet at det i så fall kan få følger for Nord Stream 2-rørledningen.

Provoserte

Scholz provoserte nylig også De grønne da han på direkte spørsmål om det er Baerbock som styrer tysk utenrikspolitikk, understreket at det først og fremst er ham selv.

Scholz har flere ganger siden han overtok signalisert at han ønsker å håndtere de viktigste utenrikspolitiske sakene selv, og dette har ført til misnøye hos koalisjonspartneren.

Ifølge Bild ønsker Scholz blant annet å starte med blanke ark overfor Russland, og det snakkes om et mulig toppmøte med president Vladimir Putin alt i januar.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.