Fra byggingen av «Nord Stream 2» i Østersjøen i november 2018. Foto: Bernd Wuestneck / DPA via AP / NTB.

I et brev til Tysklands føderale regjering og til delstatsregjeringen i Mecklenburg-Vorpommern ber lokalpolitikere på den nordøstlige øya Rügen om at den undersjøiske gassrørledningen «Nord Stream 2» mellom Russland og Tyskland blir åpnet.

Brevet, som det tyske nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til, er undertegnet av sju ordførere, opplyser Die Welt. Ifølge Sassnitz’ ordfører Frank Kracht er brevet siden blitt undertegnet av flere andre kommuner, skriver den tyske avisen.

Når det gjelder Russlands angrep på Ukraina, heter det i brevet fra ordførerne at de fordømmer «på det skarpeste denne krigshendelsen». Ikke desto mindre gjelder det å overveie hvor stor skaden på befolkningen og økonomien kan bli i ens egen region.

Dette handler om energisikkerhet, kommenterer Kracht. Hvis det er tekniske problemer med «Nord Stream 1», er «Nord Stream 2» en mulighet, sier han.

Da Russland invaderte Ukraina den 24. februar, kunngjorde Tysklands regjering straks at den ferdigbygde rørledningen «Nord Stream 2» ikke ville bli tatt i bruk som reaksjon på Putin-regimets aggresjon, etter å ha stanset prosessen med godkjenning av bruken allerede to dager før invasjonen på grunn av Russlands opptreden i de to utbryterregionene.

I forrige uke foreslo Putin at «Nord Stream 2» kunne tas i bruk dersom Tyskland var bekymret for ikke å få nok gass, noe den tyske regjeringen har avvist tvert.

Økonomiminister Robert Habeck sa tirsdag at Kreml vil bruke den høye gassprisen til å bryte opp solidariteten i Europa og arbeide for godkjenning av «Nord Stream 2».

Brevskriverne ønsker en annen linje overfor Russland:

«Vi er av den oppfatning at veien som den føderale regjeringen har slått inn på ved å gå bort fra russiske energikilder, ikke er den rette.»

Statsministeren i delstaten Mecklenburg-Vorpommern kom i hardt vær i april, da det ble avslørt at hun i praksis hadde arbeidet for Gazproms interesser i forbindelse med «Nord Stream 2»-prosjektet.

Mottaksstasjonen for den hittil ubrukte rørledningen på tysk side befinner seg i Lubmin, som ligger i Mecklenburg-Vorpommern – i likhet med øya Rügen, som ikke er langt fra Lubmin.

I lys av historien med Scwesig reiser henvendelsen fra ordførerne uunngåelig spørsmål om det kan være personlige interesser med i bildet, eller om det kun handler om ansvarsfølelse for Tyskland og deres egen delstat.

Byggingen av «Nord Stream 2» begynte under Angela Merkels regjeringstid i 2015, året etter Russlands annektering av Krim.

I et nylig intervju sa den tidligere statsministeren at hun ikke klandrer seg selv for sin egen politikk vis-à-vis Russland. «Diplomati er ikke feil bare fordi det ikke har virket», sa Merkel.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.