Det kommer motstridende opplysninger om turbinen som Nordstrøm 1 trenger for å starte opp gassleveransen til Tyskland torsdag. Putin truet tirsdag med å straffe Tyskland hvis ikke turbinen snart er på plass, etter at Canada gikk med på å sende den tilbake til Europa. Men dette stemmer ikke med hva myndighetene i Berlin sier: At turbinen ikke skal installeres før i september.
Putin truet tirsdag for første gang også med å strupe leveransene av gass gjennom Nordstrøm 2, som går gjennom Østersjøen.

Samtidig truet han også med ytterligere reduksjon i russiske gassleveranser til Europa gjennom Nord Stream 2-rørledningen, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

Dersom en gassturbin som er sendt til Canada for reparasjon ikke returneres til Russland snart, kan Nord Stream 1-ledningens daglige kapasitet falle betydelig i slutten av juli, sa Putin.

Trump innførte sanksjoner mot selskapene som ferdigstilte Nordstrøm 2, men Merkel overtalte Biden til å oppheve dem. Dermed steg Tysklands avhengighet av russisk gass og det er denne avhengighet Putin nå utnytter.
Det er ikke lett å vite hva som er teknisk vedlikehold og hva som er politikk. Nå er det skapt usikkerhet om leveransene til neste vinter.

Rørledningen står for mer enn en tredel av russisk gasseksport til EU, og ble stanset for ti dager med årlig vedlikehold 11. juli. Det er knyttet stor spenning til om eksporten vil starte opp som planlagt.

Tirsdag skrev Wall Street Journal at EUs budsjettkommissær Johannes Hanh ikke forventet at rørledningen skulle starte på nytt etter vedlikeholdet.

Reuters har imidlertid snakket med kilder som har kjennskap til saken, men vil være anonyme på grunn av det følsomme temaet. De sier at eksporten vil gjenopptas etter tidsplanen, men at leveransene vil bli mindre enn rørledningens fulle kapasitet på 160 millioner kubikkmeter gass daglig.

I forrige måned kuttet det statlige russiske selskapet Gazprom forsyningene til omkring 40 prosent av full kapasitet. De viste til at leveringen av en turbin som hadde vært til service i Canada var forsinket av sanksjonene som følge av Ukraina-krigen. (NTB)

Tyskland: Gazproms turbin skal ikke installeres før i september

Den tyske regjeringen understreker dermed sitt synspunkt om at det ikke er tekniske hindringer for gasseksport fra Russland gjennom rørledningen.

Gazprom innledet for en uke siden et planlagt, ti dager langt vedlikehold av rørledningen. Det er knyttet stor spenning til om leveransene gjenopptas som planlagt denne uken.

I juni reduserte det statlige russiske selskapet gassleveransene til Tyskland med 60 prosent. Årsaken var angivelig turbinen som var sendt til Canada for service. Det tyske selskapet som importerer den russiske gassen, opplyser at de har fått et brev fra Gazprom der selskapet erklærer «force majeure» – at omstendigheter utenfor deres kontroll er årsaken.

Trass i de vestlige sanksjonene mot Russland har Canada gitt tillatelse til at Siemens kan hente turbinen og returnere den til Gazprom. Men Gazprom hevder at de ikke har fått noen garanti for at dette skjer. (NTB-AP)

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.