Russiske gassleveranser gjennom rørledningen Nord Stream 1 har blitt stoppet helt onsdag. Etter planen skal rørledningen være stengt i tre dager.

Ifølge det statlige russiske energiselskapet Gazprom stenges rørledningen for vedlikeholdsarbeid. Stengingen var varslet i forkant, og onsdag morgen bekrefter både den tyske operatøren Entsog og Gazprom at leveransene har stoppet.

– Leveransen gjennom Nord Stream har stanset helt ettersom vedlikeholdsarbeidet i en gasskompressor startet i dag, skriver Gazprom onsdag.

Selskapet sa tidligere i august at det er nødvendig å gjennomføre vedlikehold etter hver 1.000 timers drift. Når vedlikeholdet er ferdig, blir leveransene av 33 millioner kubikkmeter gass per dag gjenopptatt, ifølge Gazprom.

Energi som våpen

Siden vestlige land innførte sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina i februar, er russiske gassleveranser til Europa gradvis blitt redusert. Det har i tillegg ført at strømprisene har blitt drevet opp i hele Europa.

Tyskland, som er svært avhengig av russisk gass, har anklaget Russland for å bruke energi som et våpen.

Med vinteren rundt hjørnet står europeere overfor svært høye strømregninger i tiden fremover. Enkelte land, som blant annet Frankrike, har varslet at det kan bli behov for strømrasjonering.

Øker fyllingsgraden i EU

Tirsdag sa den tyske statsministeren, Olaf Scholz, imidlertid at Tyskland er langt bedre egnet til å håndtere energikrisen ettersom gasslagrene har fylt seg opp raskere enn ventet.

Også i andre land i Europa har lagrene begynt å fylle seg opp. Søndag var den samlede fyllingsgraden i EU på 79,9 prosent.

På samme tid har frykten for energimangel drevet bedrifter til å kutte i sitt forbruk. Tysk industri reduserte energiforbruket sitt med 21,3 prosent i juli i forhold til normalt forbruk.

Husk å støtte Document også i sommer:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.