Nord Stream 1 leverer gass til Europa fra Russland via Tyskland, og har tidligere i juli vært stengt i ti dager på grunn av vedlikehold.

Det statlige russiske energiselskapet Gazprom kunngjorde mandag at de ville kutte tilførselen av gass til 33 millioner kubikkmeter per dag, omtrent 20 prosent av kapasiteten til rørledningen.

Tyske energimyndigheter bekrefter onsdag at dette har skjedd. Inntil nå har leveransene tilsvart 40 prosent av full kapasitet.

Motorfeil

Gazprom skylder på tilstanden til en turbin som årsak til kuttet, men Tyskland avviser denne forklaringen.

– Det er ingen teknisk årsak til at leveransene blir redusert, sier talsperson for den tyske regjeringen, Christiane Hoffmann, onsdag.

– Det vi ser her, er i realiteten et maktspill, legger hun til.

Russland har siden invasjonen av Ukraina redusert eller kuttet gassforsyningene til tolv EU-land. Både europeiske ledere og analytikere har sagt at reduksjonene er et forsøk på å splitte EU-landene og heve prisene.

Tirsdag vedtok EUs medlemsland en plan om å frivillig kutte gassforbruket med 15 prosent fra 1. august til 31. mars neste år.

Sanksjoner

Talsperson for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, mener det er de vestlige sanksjonene mot Russland som er den underliggende årsaken til de tekniske vanskene med gassrørledningen.

– Gazprom er og blir en pålitelig garantist for sine forpliktelser. Men de kan ikke garantere pumpingen av gass dersom de importerte delene ikke kan vedlikeholdes på grunn av europeiske sanksjoner, sa han onsdag.

Russland har vært den største leverandøren av naturgass til EU, mens Norge har ligget på andre plass.

– Departementet opplever at våre venner i Europa setter stor pris på de høye leveransene fra selskapene på norsk sokkel, sa statssekretær Elisabeth Sæther i Olje- og energidepartementet tirsdag til NTB.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.