Medlemslandene i EU er blitt enige om en plan for å redusere bruken av russisk gass og går inn for et frivillig kutt på 15 prosent fra 1. august.

I EU er det betydelig uro for energiforsyningene til vinteren og frykt for at bortfall av all russisk gass kan skape en energikrise. I forrige uke foreslo EU-kommisjonen at medlemslandene skal kutte gassbruken med 15 prosent og sa den ville bruke makt hvis frivillig innsats ikke viste seg å holde.

Men planen falt ikke i god jord hos alle medlemslandene som siden har jobbet for å nå en enighet om en plan.

Natt til tirsdag skriver det tyske nyhetsbyrået DPA at EU-landene er enige om et frivillig kutt på 15 prosent mellom 1. august i år og 31. mars neste år. I tillegg vil det bli innført en ordning som utløser krav om energisparing ved omfattende gassmangel.

Russland reduserer

Enigheten innebærer betydelig mindre strengere regler enn hva EU-kommisjonen først la opp til.

Mandag sa den russiske energigiganten Gazprom at leveransene av gass til Tyskland igjen vil bli redusert. Fra og med onsdag vil leveransene bli redusert til 20 prosent av full kapasitet. Da stenges nok en turbin som følge av teknisk vedlikehold, ifølge Gazprom.

Det var nettopp et slikt scenario som fikk EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til å legge fram et forslag om reduksjon av gassforbruket for EU-landene, sa en talsperson for kommisjonen i Brussel mandag kveld.

Tysk avhengighet

Under konsultasjoner mellom EUs medlemsland uttrykte bare fire betydelige forbehold over gasspareavtalen.

Tyskland er blant landene som er sterkt avhengig av russisk gass og er en sterk tilhenger av nødplanen. Økonomiminister Robert Habeck skal etter planen å delta på ministermøtet på vegne av den tyske regjeringen senere tirsdag.

Europas energiproduksjon er avhengig av russisk gass, og Russland anklages for å strupe leveransene for å ramme europeisk økonomi.

Samtidig har EU-landene besluttet å kutte importen av russisk olje og kull for å straffe Russland for Ukraina-krigen.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.