En mann fisker på isen i Finskebukta ikke langt fra Gazproms hovedkvarter i St. Petersburg den 13. januar 2022. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB.

Eksporten av gass fra Russland til Tyskland via rørledningen Nord Stream 1 vil fra i morgen bli kuttet enda mer enn det statseide russiske energiselskapet Gazprom opplyste i går, heter det i en melding fra det russiske nyhetsbyrået Tass som er omtalt i Die Welt.

Fra torsdag morgen vil det ifølge Gazprom ikke bli pumpet mer enn 67 millioner kubikkmeter i rørledningen, som går fra Vyborg i Russland til Greifswald i Tyskland.

Det planlagte eksportvolumet på 167 millioner kubikkmeter i døgnet ble onsdag redusert med 40 prosent til 100 millioner, for siden altså å bli ytterligere redusert til 67 millioner – en reduksjon på 60 prosent sammenlignet med tidligere planer.

Også denne siste reduksjonen er offisielt blitt begrunnet med tekniske vedlikeholdsbehov, som angivelig har økt siden i går, men i Tyskland tar økonomiminster Robert Habeck det for gitt at det hele er politisk motivert fra Moskvas side.

Nord Stream 1 er gassrørledningen mellom Russland og Tyskland med klart størst eksportvolum. Men hvis denne siste reduksjonen skulle vedvare, ligger Tyskland an til å få gassmangel til vinteren. De tyske gasslagrene er i øyeblikket 56 prosent fulle.

Gassprisen på energibørsen TTF i Amsterdam økte fra 97 til 109 euro pr. megawattime etter kunngjøringen av det siste kuttet i leveransene, skriver Die Welt.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.