Etter at russiske Gazprom mer enn halverer gassleveransene via Nord Stream 1-rørledningen, ber nå den tyske regjeringen innbyggerne om å spare energi.

Russland skylder på nødvendig reparasjonsarbeid på gassrørledningen til Tyskland og har varslet at kapasiteten reduseres fra 167 millioner kubikkmeter til 67 millioner kubikkmeter daglig.

For Tysklands del innebærer dette at rundt 60 prosent av energiforsyningen via rørledningen kuttes, samtidig med at landet forsøker å redusere importen av russisk olje som følge av krigen i Ukraina. (NTB)

Tysklands næringsminister Robert Habeck sier i et videobudskap til det tyske folk at «tiden nå er inne» for å spare energi.

– Hver eneste kilowattime bidrar i denne situasjonen, sier han.

Tyskland har tilgang på energi fra andre kilder enn Russland, men prisen er høyere, medgir Haabeck.

– Vi må være på vakt, og framfor alt må vi ikke la oss splitte. Det er det Russlands president Vladimir Putin forsøker å gjøre, sier Habeck.

Selvsagt må ikke europeiske politikere overlate splittelsen til Putin. Splittelsen er europeiske politikere fullt i stand til å sørge for selv.

Siemens Energy opplyste tirsdag at den ene av gassturbinene som er tilknyttet Nord Stream 1-rørledningen, som nylig gjennomgikk reparasjoner i Canada, ikke kan skipes tilbake som følge av sanksjonene som er innført mot Russland.

Det er nesten ikke til å tro: EU har innført sanksjoner mot Russland som kun skader innbyggerne i EU. Russisk eksport går så det griner, og EU bidrar sterkt til å finansiere russernes krigføring i Ukraina.

At Tyskland har enorme reserver av gass får ikke klimafokuserte politikere til å endre kurs, selv om krisene avløses av stadig mer dramatiske kriser. Man sitter med følelsen av at særlig tyske politikere er villige til å ofre befolkningen for en mulig temperaturendring om 70-80 år, basert på usikre, matematiske modeller om svært komplekse systemer. De samme modellene som har bommet gang etter gang.

Snart stenger Tyskland ned sine siste kjernekraftverk. Katastrofen er kun i en innledende fase.

Tyskland har mer enn nok gass, men vil ikke utvinne den

Samtidig melder NTB at barn og unge ikke tror at politikerne vil klare å løse klimaproblemene.

Kun et av fire barn og unge tror at verden kommer til å løse klima- og miljøproblemene og kun 14 prosent mener politikerne gjør nok, ifølge en undersøkelse.

Vi ser at barn og unge er engasjerte og villige til å strekke seg langt for å løse klimautfordringene. Mange mener at både skolen, venner og familie gjør nok for å ta vare på klimaet, men at det er innsatsen fra myndighetene som mangler, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna i en pressemelding.

Infantiliseringen har ingen ende. Politikere med kognitive evner på barnehagenivå er ikke nok: Vi må la barna styre, for barna er jo fremtiden.

Er det ingen som har lest Fluenes herre, eller hørt om barnekorstogene på 1200-tallet?

Barnekorstogene endte i katastrofe. Dette nye barnekorstoget beveger seg i samme retning.

Men dagens unge korsfarere kneler ikke foran korset, men foran havvindturbinene.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.