Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik, Kreml / Pool via AP / NTB.

President Vladimir Putin hevder Russland er klar til å gjenoppta gassleveranser til Tyskland gjennom det ene røret i Nord Stream 2 som fortsatt er uskadd.

– Ballen er nå på EUs banehalvdel. Hvis EU vil, kan kranene åpnes igjen, det er alt, sa Putin da han onsdag talte på åpningen av en energikonferanse i Moskva.

Rørledningene Nord Stream 1 og 2 fikk store skader i det som antas å ha vært en sabotasjeaksjon 26. september. Store lekkasjer oppsto da eksplosjoner rammet rørledningene like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen.

I onsdagens tale gjentok Putin sin beskyldning om at USA sto bak eksplosjonene, og at de var et forsøk på å undergrave energisikkerheten på hele det europeiske kontinentet. Han kalte det også for internasjonal terrorisme, som han hevder gagner USA, Polen og Ukraina.

Alle tre landene var i utgangspunktet imot byggingen av Nord Stream 2.

– De som ønsker å bryte båndet mellom Russland og Europa, står bak sabotasjehandlingene på Nord Stream, sa han.

USA har tidligere avvist lignende anklager fra Putin.

Gassentral i Tyrkia
Den russiske presidenten sa også at Russland kan øke gasseksporten til Tyrkia og eventuelt opprette en sentral for gass som kan sendes videre til europeiske land derfra.

Nato og vestlige land har unnlatt å peke på et bestemt land når det gjelder Nord Stream-eksplosjonene. De har nøyd seg med å fastslå at det dreier seg om sabotasje. Ukraina har åpent beskyldt Russland for å stå bak.

Eksplosjonene rammet begge rørene i Nord Stream 1 og ett av de to rørene i Nord Stream 2. Mens Nord Stream 1 i årevis har fraktet russisk gass til Tyskland, var Nord Stream 2 ennå ikke satt i drift. Analytikere har fra før uttalt at Russland kan eksportere gass til Europa gjennom det ene røret i Nord Stream 2 som fortsatt virker.

– Uaktuelt med pristak
Før eksplosjonene hadde Russland stanset gassleveransene til Europa via Nord Stream 1. Den offisielle forklaringen er at rørledningen trengte vedlikehold og reparasjon, og at vestlige sanksjoner gjorde det umulig å skaffe nødvendig verktøy og deler.

Europeiske ledere mener Russlands stengning av Nord Stream 1 var et forsøk på å splitte EU-landene ved å presse fram høyere energipriser og større energiusikkerhet.

I talen onsdag avviste Putin igjen EUs plan om et pristak på russisk energi.

– Russland vil ikke gå imot sunn fornuft og betale for andres velferd, sa han og la til at det er uaktuelt å eksportere energi til land som vil kutte prisene.

 

Kjøp billetter til møtet her!

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.