USAs president Donald Trump mener Tyskland bør droppe Nord Stream 2, gassrørledningen som skal forsyne Europa med russisk gass. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB Scanpix

USAs president Donald Trump mener Tyskland bør droppe Nord Stream 2, gassrørledningen som skal forsyne Europa med russisk gass.

Trump advarte samtidig om at det kan være vanskelig for Tyskland å trekke seg fra prosjektet.

– Tyskland er i en svært svekket posisjon med tanke på energi. De har satt seg selv i en veldig, veldig dårlig posisjon, sa Trump på en pressekonferanse utenfor Det hvite hus.

Statsminister Angela Merkel har tidligere avvist at Tyskland vil bruke Nord Stream 2-prosjektet for å legge press på Russland i Navalnyj-saken. Tyske myndigheter mener at den russiske opposisjonspolitikeren ble forgiftet av en militær nervegass.

En talsperson sier nå at regjeringen ikke utelukker å bruke Nord Stream 2-prosjektet som et svar på forgiftningen av Navalnyj.

Byggingen av Nord Stream 2 nærmer seg ferdigstillelse og involverer en rekke europeiske selskaper, blant dem norske Kværner. Prosjektet vil gjøre det mulig for Russland å eksportere gass direkte til Tyskland under Østersjøen.

Tyskland har tidligere vært tydelig i sitt forsvar for gassledningen og reagerte med fordømmelse da USA i sommer innførte sanksjoner i et forsøk på å stanse byggingen.

USA mener rørledningen vil gjøre EU avhengig av russisk naturgass, mens de som er kritiske til USAs inngripen, mener USA forsøker å beskytte sitt eget salg av naturgass til EU.

Trump gjentok mandag at det er urettferdig overfor USA at Tyskland kjøper gass fra Russland, mens landet ikke oppfyller Nato-forpliktelsen om på bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.