Russland kan fremdeles sende billig naturgass til Tyskland. Ifølge Vladimir Putin er én av de fire Nord Stream-rørledningene intakt og kan levere 27,5 milliarder kubikkmeter gass til Europa, men USA tillater ikke at det skjer.

Ett rør fremdeles intakt

Sprengningen av Nord Stream som journalisten Seymour Hersh mener ble utført av Nato-kameratene USA og Norge, ødela bare tre av fire gassrørledninger i Østersjøen. Én av rørledningene er intakt, sa Putin under en debatt i den russiske byen Sochi torsdag.

– Én Nord Stream 2-rørledning gjenstår. Den er uskadet og kan levere 27,5 milliarder kubikkmeter gass til Europa. Det hele avhenger av den tyske regjeringen. Beslutningen kan tas idag, vi åpner ventilen imorgen og gassen begynner å strømme.

– Men den beslutningen kan ikke tyskerne ta. De som bestemmer i Washington tillater det ikke.

Tre sabotert

Nord Stream 1 og 2 er rørledninger under Østersjøen. De går fra Russland til Tyskland og ble lagt for å forsyne Europa med russisk gass. Hver rørledning består av to rør og hadde i utgangspunktet en årlig kapasitet på å frakte 110 milliarder kubikkmeter gass. Rørledningene møtte motstand på grunn av bekymring for at de ville øke Russlands innflytelse i Europa. 26. september 2022 ble tre av de fire løpene ødelagt som et resultat av «grov sabotasje».

 

 

Kjøp Kents bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.