«Venninnene» finner sammen. Det er venninne-politikk både hjemme i Oslo og i Berlin. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix

Equinor er Norges viktigste og største selskap. Omverdenen følger med på hva Equinor gjør. Når det slår seg sammen med Rosneft, vet alle på innsiden at det er en strategisk beslutning som er klarert med regjeringen.

Erna Solberg har gitt grønt lys.

Når man ser dette opp mot hva Angela Merkel har foretatt seg i forhold til Putin på energimarkedet, blir det enda mer foruroligende. Erna gjør som Angela.

Merkel har valgt å trosse ikke bare USA, men andre EU-nasjoner, for å tvinge gjennom Nordstrøm 2, som fører gass direkte fra Russland til Tyskland gjennom Østersjøen.

Bildet av undertegningen av avtalen 8. november 2011. Foruten Merkel ser vi Nederlands Mark Rutte og sjefen for Gazprom, Aleksej Miller til høyre for Medvedev.

Da avtalen ble undertegnet var det fryd og gammen, men etterhvert kjølnet interessen og prosjektet stanset opp. Danmark ville ikke gi tillatelse til å legge rørledning gjennom dansk farvann. Russerne oppførte seg slik på Bornholm at det ikke falt i god jord. I bakgrunnen spøkte amerikansk press.

Men da sosialistene vant det danske valget var oppheving av gjennomføringen gjennom dansk farvann noe av det første regjeringen til Mette Frederiksen foretok seg.

Nordstrøm 2 er blitt et prosjekt for de tyske sosialdemokratene.

Tidligere statsminister Gerhard Schröder er styreformann i Rosneft, dvs han tilhører den innerste krets rundt Putin. Schröder har fortsatt innflytelse i SPD. Daværende utenriksminister Sigmar Gabriel og nåværende president Hans Walter Steinmeier har fungert som lobbyister.

Hvorfor velger Merkel å satse sin prestisje på et prosjekt som vil gjøre Tyskland avhengig av russisk gass, når det skaper avstand til allierte og komplikasjoner i Øst-Europa.

Ukraina vil gå glipp av rundt tre milliarder dollar årlig i transittavgifter. Putin kan når som helst la ukrainerne fryse uten at det berører forholdet til Tyskland. Hvorfor gi Putin en slik makt, hvis man har som målsetning å diversifisere energitilførselen?

Svaret kan bare være at Merkel har truffet en strategisk beslutning om å samarbeide med Moskva.

Selv Obama advarte mot Nordstrøm 2. Nå har Kongressen med overveldende votum gitt Trump en sanksjonspakke. Sveitsiske Allseas som legger rørene har allerede trukket seg.

Merkel har demonstrativt unnlatt å øke forsvarsbudsjettet.

Driver Tyskland igjen sologang?

Norge leverer 35 % av EUs gass. Den norske regjering må ha vært involvert i beslutningen om å la Equinor samarbeide med Rosneft.

Er Erna også blitt Angelas partner i en reorientering østover? Norge rykket opp fra bonde til ridder da vi fant olje. Deltar Norge nå på det geopolitiske sjakkbrettet på Tysklands side?

Erna har allerede gått inn på tysk side i utbyggingen av vindfarmer i Norge.

Det tegnes et nytt energipolitisk kart der Norge inngår, men det skjer nesten uten at regjeringen møter motbør.

Er de andre regjeringspartiene klar over hva som foregår?

Ble Sylvi Listhaug plassert i energidepartementet for å ha kontroll på henne? Forstår Listhaug de nye linjene som trekkes opp?

Støre ville samarbeide med Russland i nord. Skjer samarbeidet nå via Berlin?

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!