Tyskland protesterer mot Putins krav om å betale russisk gass med rubler, men med «verdens dummeste energipolitikk» må nok Tyskland bare bite skammen i seg og gjøre som Putin krever: åpne konto i Gazprombank og betale. Om det er i rubler eller euro, spiller liten rolle for Russland.

Torsdag krevde Putin at de som ønsker å fortsette å kjøpe russisk gass, må åpne konto i Gazprombank fra og med fredag 1. april. Det er ingen aprilspøk, for hvis ikke den tyske og franske industrien skal stoppe opp, må de bare gjøre som Putin sier.

Bråmeldingen vi nettopp publiserte, viser for all verden hvor gode kort Putin sitter med.

Russlands president Vladimir Putin sier at Vesten fra og med 1. april må åpne bankkontoer hos Gazprombank for å betale og fortsette å motta russisk gass.

Gjør de ikke det, vil leveranser til «uvennlige» land bli stoppet, sa Putin på russisk tv torsdag.

Det er imidlertid ikke klart om vestlige land må betale i rubler eller euro under denne ordningen, ifølge DPA. (NTB/Document)

– Verdens dummeste energipolitikk

Verdens dummeste energipolitikk, skrev Wall Street Journal om Tyskland for tre år siden. Den har ikke blitt noe klokere med tiden. Skjermdump: WSJ

Siden denne lederartikkelen fra Wall Street Journal ligger bak betalingsmur, og siden den ble skrevet for vel tre år siden, hitsettes et lite (oversatt) sitat, til glede for nye lesere:

Dum miljøpolitikk er rutinemessig over hele Europa – se bare Emmanuel Macrons opprørs-induserende drivstoffskatt i Frankrike – men selv med den som målestokk, er Tysklands nye plan for å slutte med kull bemerkelsesverdig. Etter å ha kastet utallige milliarder euro på fornybar energi og dermed påført tyske husholdninger og bedrifter noen av Europas høyeste energipriser, lover nå Berlin å drepe den eneste pålitelige kraftkilden Tyskland fortsatt har. (WSJ)

Men, men, men hva med Angela Merkels grønne skifte til vindkraft, da? spør kanskje nye lesere. Vel, les hva kollega Kent Andersen skrev om den saken, tilbake i 2016:

Hvordan gikk det med Merkels energiwende?

11 milliarder ned i Østersjøen

Den gamle kansler Gerhard Schröder så hvor det bar, og vel vitende om Polens bitre historiske erfaringer med tysk-russisk partnerskap, gikk han i bresjen for gassrørledninger mellom Russland og Tyskland i Østersjøen, utenom Polen. Avtalen ble undertegnet mellom daværende kansler Schröder og daværende president Putin i 2005. Først var de i Norge en tur:

Den første ledningen ble en suksess (den transporterer fortsatt russisk gass til Tyskland), men med Nord Stream 2 gikk det dårligere. USA mente rørledningen ville være en fare for europeisk energisikkerhet, og tiden har jo gitt dem rett i det, om enn ikke på samme måte som amerikanerne så for seg. Vel var den ferdigbygget sist høst, men etter Russlands angrep på Ukraina har herrene Schröder og Putins hjertebarn begjært seg konkurs.

Vel, vel. 11 milliarder dollar kostet herligheten som verdens største gassleverandør Gazprom fortsatt reklamerer for på sine nettsider,

Nord Stream 2-prosjektet kostet 11 milliarder dollar, men nå ser de pengene ut til å være tapt. Skjermdump: Gazprom.com (OBS: Gazproms sider er underlagt EUs sanksjoner mot Russland, så norske eller tyske lesere får ikke tilgang til sidene uten bruk av en VPN-tjener som kan knyttes til for eksempel Serbia. Dette selv om altså Gazprom fortsatt har sin egen bank i Berlin.)

Nå ligger rørledningene som skulle sikre Tyskland dobbelt så mye russisk gass forlatte og tomme. Tyske forbrukere og ikke minst tysk industri skjelver i redsel for at Putin ikke skal få betalt slik han ønsker, for gassen Russland fortsatt sender til Tyskland og store deler av EU.

SWAP

Hva så med flytende naturgass fra Qatar, spør kanskje noen? Jo da, Tyskland og Qatar undertegnet riktignok en gassavtale, søndag 20. mars. Men for det første er den avtalen ganske sikkert en såkalt SWAP-avtale, det vil si at Qatar bare bytter ut gassen de egentlig har forhåndssolgt til asiatiske kjøpere, kanskje til Kina, med russisk gass, Tyskland kan så slå seg på brystet å si at de har sikret seg gass fra Qatar, men glemmer å fortelle at den gassen må de for det første betale dyrt for, og for det andre kommer Russland (og Qatar) til å tjene minst like godt på den handelen!

Hvis dere tror jeg farer med tull, så les bare hva ekspertene på Energy Intel skriver:

Gassleverandører utenfor Russland kan være i stand til å gi en kort, skarp økning til europeisk forsyning. Men det vil ikke være på lang sikt, og det vil ikke være stort. Hvis Tyskland klarer å bygge mottaksterminaler raskt, hvor mye gass vil de da motta? Noe, hvis de overgår asiatiske kjøperes pristilbud, men ikke mye før midten av dette tiåret. Faktisk er det helt usannsynlig at alternativ gassforsyning i en størrelsesgrad som volumene Europa kjøper fra Russland, noensinne vil materialisere seg til rimelige priser. Europa importerer mer rørledningsgass fra Russland enn hele LNG-eksportkapasiteten til enten USA eller Qatar. Ny LNG-eksportkapasitet i dette tiåret vil være både for lite og for sent for formålet. (EnergyIntel)

Så selv om Tyskland og Frankrike protesterer for all verden, vil de nok også denne gang bli med på ferden.

Reports of Nord Stream 2 AG filing for bankruptcy after sanctions (Offshore Technology)

Nord Stream 2 cost $11 billion to build. Now, the Russia-Europe gas pipeline is unused and abandoned (CNBC)

LNG Can’t Replace Russian Gas (EnergyIntel)

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.