Bilde: Gazpom-sjef Alexej Miller sammen med tidligere forbundskansler Gerhard Schröder og CEO for franske Egnie, Isabelle Kocher, i Paris 24. april i år. Gazproms vestlige partnere ble enige om å skyte inn 9.5 milliard euro i Nord Strøm 2. Foto: Christian Hartmann/Reuters/Scanpix

Vladimir Putin ga inntrykk av dramatikk søndag da han sa 755 amerikansk personell må forlate Russland, men dette tallet var kjent fredag.

“I decided it’s time for us to show we do not intend to leave U.S. actions unanswered,” the Russian leader said in remarks aired in a prime-time evening interview on “Vesti,” a program on the Rossiya 1 state-run channel.

Amerikanske medier hopper på uttalelsen som ny fordi den gir en ny omdreining på sjakkspillet med Russland.

Bakgrunnen for Putins uttalelse er vedtak i begge kamre i Kongressen om nye sanksjoner mot Russland, Iran og Nord-Korea.

Amerikanske medier er besatt av Trump og Russland-sporet og spør om Trump kommer til å undertegne loven. Det hvite hus sier de studerer teksten, men i realiteten har de ikke noe valg. Når loven er vedtatt kan ikke Trump lette på sanksjonene uten Kongressens godkjenning.

Det interessante er innholdet i sanksjonene som rammer Russland på det ømmeste punkt: Energi. Sanksjonene er rettet mot vestlige selskap som gjør forretninger med russerne.

The new sanctions aim to punish Russia by barring companies that do business in the United States from working on energy projects with significant Russian ownership — defined in the law as a one-third stake. The most significant example is Nord Stream 2, a major new gas pipeline that a company owned by the Russian government is trying to build in northern Europe.

USA har som uttrykt mål å stanse Nordstrøm 2, rørledningen gjennom Bottenviken og Østersjøen via Gotland og Bornholm direkte til Tyskland. Dette liker tyskerne dårlig. Den tyske regjering mener at amerikanerne blander business og politikk.

German Foreign Minister Sigmar Gabriel suggested Friday that the United States is using the sanctions bill as an opportunity to boost American energy companies by barring Europeans from doing business with their Russian rivals. The remarks endorse a key plank of Russia’s position, despite German Chancellor Angela Merkel’s posture as a leading European critic of Putin.

Merkel har to sider vis-a-vis Russland: Den strenge skjuler at tysk industri samarbeider og sikrer seg gode kontrakter. Det gjør at Russland beholder energigrepet om Europa. Når USA blir kritisert for å ville tilby et alternativ, lurer Washington på hvor Berlin egentlig hører hjemme.

Sosialdemokratene er de mest pro-russiske.

Saken har i høy grad en sikkerhetspolitisk side, spesielt med Trump ved roret. Er det virkelig slik at Tyskland foretrekker energisamarbeid med Putin fremfor USA? Det er energikontrollen som gir Putin inntektene og det politiske presset på Europa. Uten energi har Russland lite å stille opp med.

Amerikanerne kaller Russland en «failed energy state» som forsøker å «punch above its weight».

Kongressen vil ha hevn for russisk innblanding i valgkampen og for den nye utenrikspolitikken til Putin, fra invasjonen av Georgia i 2008 til Ukraina i 2014. Det er payback time.

Hvis Tyskland vil rake kastanjene ut av ilden for Putin, så kommer Tyskland til å måtte betale en pris.

Kongressen mener alvor og det er et overveldende tverrpolitisk flertall bak sanksjonene. Det er ikke Trump Tyskland setter seg opp mot. Det er Kongressen. Tyskerne bør derfor tenke grundig igjennom om det er klokt å utfordre USA.

 

 

 

 

http://www.washingtonexaminer.com/germany-echoes-putins-attack-on-us-bill-to-sanction-russia/article/2630043