Tyskland risikerer et mareritt i vinter. Uten russisk gass vil landet kunne rammes av en økonomisk katastrofe. Det kan bli en svært tøff vinter for det tyske folk.

Etter at russerne stengte ned gassleveransene gjennom Nordstream 1, advarer statsråder i Berlin for et «marerittscenario» til vinteren hvis leveransene ikke gjenopptas.

Ifølge statskontrollerte medier i Hviterussland lover russerne å gjenåpne gassledningen så fort nødvendig vedlikehold er fullført. Men tyske myndigheter stoler ikke på Putin, skriver The Times.

Tross grønne drømmer er Tyskland helt avhengig av russisk gass. Nordstream 1 står alene for en tredjedel av Tysklands import av naturgass. Den tyske regjeringen trenger nok import av gass i de varme månedene slik at de kan fylle opp lagrene før vinteren.

Nå frykter de at manglende gassleveranser kan føre til at lagrene er tomme allerede i januar. I så fall vil Tyskland rammes av et økonomisk jordskjelv.

De mest pessimistiske forventer en kollaps i økonomien på 12,7 prosent, som vil være den verste resesjonen siden andre verdenskrig. Bilindustrien vil synke med 17 prosent. Millioner av arbeidstagere vil rammes.

– The abrupt end of Russian gas imports would also have a significant impact on the workforce in Germany. Around 5.6 million jobs would be affected by the consequences, said Bertram Brossardt, managing director of the VBW industry association of Bavaria.

Tyske myndigheter er nå så desperate etter å sikre gassleveransene at de bønnfaller allierte om å «tilpasse» sanksjonene mot Russland. Canada har allerede fulgt oppfordringen, og sa i helgen at de vil returnere en gassturbin som var sendt til Montreal for vedlikehold, men som ikke ble returnert på grunn av sanksjonene.

Dette skjer etter uker med intenst tysk diplomati, og har blitt mottatt med dyp skuffelse i Kiev, som innstendig oppfordrer Canada om å revurdere.

Det er nesten utrolig at de vestlige land ledes av politikere som ikke klarer å forstå konsekvensene av sine egne handlinger. Sanksjonene mot Russland er egentlig ren selvpisking, og det var fullt mulig å forutse konsekvensene. Men ikke for den ypperste politiske «elite». Det er jo heller ikke de som rammes.

Nå ror tyske myndigheter for fullt, men de ror oppover en foss.

Samtidig jobber tyske diplomater på spreng for å løse konflikten mellom Litauen og Russland. Litauen har stengt jernbanelinjene mellom Russland og Kaliningrad, den russiske enklaven ved Østersjøen.

Lithuania has begun enforcing European Union sanctions on the Russian cargos transported along its railways, blocking deliveries of products such as iron and steel. Today it added cement, vodka and other alcoholic drinks to the list.

Dette truer med å utløse en potensiell katastrofe, siden russerne truer med å gå til aksjon mot Litauen, og Litauen er et NATO-land.

Oppdatering: Nå ser det ut til at tysk diplomati har lykkes. Etter at jeg skrev denne saken kommer meldingen om at EU opphever blokaden av Kaliningrad.

Meningsmålinger viser at 48 prosent av tyskerne føler at økonomien har blitt forverret det siste året. 66 prosent er misfornøyde med tysk energipolitikk. At tallet ikke er nærmere 100 prosent er uforståelig.

Samtidig virker det som støtten til Ukraina faller blant tyskerne.

Support for Ukraine also appears to be weakening, with 38 per cent of Germans telling the most recent Deutschlandtrend survey they would not support action against Russia if energy and food prices continued to rise; up nine points since March.

En vanlig tysk familie må forvente 2000 euro i økte strømutgifter, og forbrukergrupper advarer om at en fjerdedel av befolkningen kan havne i energifattigdom. Det snakkes åpent om å leie store idrettshaller hvor frysende tyskere kan komme for å varme seg. Slik er det tyske «wirtschaftswunder» i 2022. Dette er arven etter Angela Merkel.

Økonomiprofessor Øystein Noreng skriver i Klassekampen:

EU har (…) utvist en påfallende mangel på innsikt i energisaker. Høye ambisjoner har til dels bygget på illusjoner, som forestillingen om å kutte ut all fossil energi, også naturgass.

Det kritiske punkt er hvilke tiltak Tyskland vil kunne treffe i tilfelle et enda større bortfall av russisk gass oppstår.

Verst av alle er Tyskland. EU i samarbeid med sine vestlige allierte har deretter innført en lite gjennomtenkt sanksjonspolitikk overfor Russland. Biden-regimet har lagt ned egen energiproduksjon, og reiser nå verden rundt på en patetisk, ydmykende tiggerferd.

Vår egen regjering kjører Tesla-landet på full fart mot avgrunnen, og snakker entusiastisk om grønn industri, EU-tilpasning og «fornybar energi» som ikke eksisterer.

Vi «vanlige folk» er som passasjerer på Titanic, uten livbåter.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.