Tysklands energisikkerhet er truet, som et resultat av Merkels hodeløse Energiewende og den kraftige reduksjonen av gassleveranser fra Russland. Nå vil regjeringen øke produksjonen av kullkraft og også innføre andre krisetiltak.

På denne måten skal Tyskland gjøre et forsøk på å gjøre seg uavhengig av russisk gass.

– Mindre gass må brukes til å produsere elektrisitet. Kullkraftverk vil måtte brukes mer i stedet, heter det i en uttalelse fra nærings- og klimadepartementet søndag.

Russland har den siste tiden redusert leveransene av naturgass til Tyskland. Samtidig har Tyskland og andre EU-land selv et ønske om å kutte importen av russisk gass, som en reaksjon på krigen i Ukraina. (NTB)

Det er Russland som har vært den største eksportøren av naturgass til EU, med Norge på andreplass. Norge er den nest største eksportøren av naturgass til EU, men har ikke kapasitet til å øke produksjonen noe særlig.

Nærings- og klimaminister Robert Habeck fra klimapartiet De grønne har i årevis kjempet for å kutte bruken av kullkraft for å redusere utslippene av CO2. Nå møter Habeck seg selv og tysk klimapolitikk i døren. Men Habeck, som også er visekansler, gir Putin all skyld.

– Det er åpenbart at Putins strategi er å skape uro i Europa ved å drive opp prisene og splitte oss, sier Habeck til Der Spiegel.

Struper leveransene

Russlands invasjon av Ukraina har påvirket situasjonen. Kombinasjon av EUs sanksjoner mot Russland og Russlands reduksjon av gassleveransene skviser særlig Tyskland fra alle kanter.

Men Tysklands energisituasjon var forverret lenge før 24. februar. Den tyske riksrevisjonen har ved flere anledninger regelrett slaktet det tyske klimaprogrammet Energiewende.

Den anerkjente tyske økonomen Gabriel Felbermayr sa allerede i 2019 at den tyske klimapolitikken kostet alt for mye, hadde liten effekt, og ofte virket mot sin hensikt.

Tysk toppøkonom: Klima­politikken er dyr og gir ingen resultater

Den tyske energikrisen påvirker også oss nordmenn, siden våre geniale politikere via undersjøiske strømkabler har koblet oss opp mot et dysfunksjonelt tysk energimarked. Resultatet merket vi umiddelbart, og de skyhøye prisene vedvarer og vil trolig stabilisere seg på et enda høyere nivå.

Norge hadde et av verdens reneste, billigste og mest effektive energisystemer. Nå må vi leve med europeiske priser, rasering av natur til havs og på land, skyhøy inflasjon og risiko for frakobling av strømmen i perioder.

Levestandarden faller kraftig, og allikevel fortsetter politikerne med den hodeløse klima- og innvandringspolitikken, mens vi sløser bort over 40 milliarder kroner i året på en bistand som er gjennomsyret av korrupsjon.

Sikkerhetsrisiko for hele Vesten

I april skrev Document om den tyske økonomen Hans-Werner Sinn, professor emeritus i økonomi ved universitetet i München og tidligere sjef for Ifo-instituttet for økonomisk forskning. Han  spådde at at en stans i gassimporten fra Russland vil skape økonomisk kaos, offentlig oppstand og protester fra mange bedrifter.

Med Putins krig i Ukraina oppdaget plutselig sjokkerte tyske politikere at den tyske energipolitikken er blitt en sikkerhetsrisiko ikke bare for Tyskland, men for hele Vesten, konstaterte Sinn nådeløst.

– Tysklands energipolitikk er en sikkerhets­risiko for hele Vesten

Merkel stengte ned kjernekraftverkene i panikk etter ulykken ved kjernekraftverket i Fukushima. Vindturbiner kombinert med russisk gass og import av strøm fra Norge skulle bære tysk industri. Ingen lyttet til de mange som advarte. Mangelen på teknisk kompetanse var skrikende. Nå ser vi konsekvensene.

Norske politikere kunne ha lært av den tyske fadesen. De kunne ha lært av den katastrofale satsningen på vindkraft i California. Men norske politikere tror alltid at de kan klare det som ingen har klart tidligere.

Selvsagt kan vi nordmenn integrere hundretusenvis av ikke-vestlige innvandrere, selv om ingen andre har klart dette. Selvsagt kan geniene fra Venstre, MDG og Ap skape lønnsom grønn industri og lykkes med vindkraft og andre drømmerier.

Slik tenker norske politikere, som er proppfulle av overmot og et lett bytte for lobbyister fra industrien som stikker av med milliardene.

Den tyske klimaministeren ber nå tyskerne spare på hver eneste kilowattime. Mens familiene i både Tyskland og Norge er mest fokusert på å snu på hver eneste krone.

Trøsten er at det skal bli verre, trolig langt verre. De største pessimistene spår inflasjon opp mot 25 prosent innen 2024, og en oljepris på over 200 dollar. Med et rentenivå som følger inflasjonen, så kan det bli svært tøffe år, særlig for barnefamilier og pensjonister med lave pensjoner.

Når vil alvoret synke inn, slik at vår finansminister Vedum omsider tørker av seg det fårete gliset og kaster sin magiske kalkulator i søplebøtta?

Vedum med sin magiske kalkulator mener vi får bedre råd

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.