Hans-Werner Sinn. Stillbilde: phoenix / YouTube.

Tysklands katastrofale avhengighet av russisk gass, som har gitt oss dagens energikrise, er et resultat av en tankeløs energipolitikk som skyldes «det grønne skiftet», sier Hans-Werner Sinn, en av Tysklands aller fremste økonomer, fredag i et intervju med Berliner Zeitung.

Sinn, som er professor emeritus i økonomi ved universitetet i München og i en årrekke var sjef for Ifo-instituttet for økonomisk forskning, legger ikke fingrene i mellom i sin kritikk av den tyske regjeringens politikk, og den tyske avisens reporter Ljudmila Kotlyarova omtaler 74-åringen både som en gudfar og et uromoment (enfant terrible) i det tyske økonomifaget. Sinn er nøktern, men også provoserende, skriver hun.

Den tyske økonomiministeren bortforklarer situasjonen, mener Sinn, som også anfører tekniske grunner for at energipolitikken er mislykket:

Berliner Zeitung: Herr professor dr. Sinn, økonomiminister Habeck sa nylig at modellen for avhengighet av «billig» russisk gass har mislyktes. Har den tyske regjeringens liberale tilnærming til økonomien skylden for det? Det liberale gassmarkedet har jo valgt det billigste produktet.

Hans-Werner Sinn: Nei, den russiske gassen vant sin dominerende posisjon på grunn av det grønne energiskiftet (Energiewende), altså av politiske grunner. Siden sol- og vindkraften er svært flyktig, trenger man konvensjonelle kraftverk til å fylle de hyppige, langvarige hullene i leveringen, og det i et omfang som tilsvarer hele Tysklands energibehov. Politikerne ville koble ut kull- og kjernekraftverkene, slik at produsentene kun satt igjen med den dyre gassen. Den katastrofale avhengigheten av russisk gass er en konsekvens av et tankeløst organisert energiskifte.

Nå er det ingen vei utenom høye gasspriser, mener Sinn, for rasjonering ville skape kaos i økonomien, da regjeringen ikke kan vite hvem som klarer seg greit uten gass, og hvem som ikke gjør det, legger han til, og trekker en sammenligning med kommunistisk planøkonomi.

Det er liten grunn til å glede seg over at tyskerne nå bruker 14 prosent mindre gass, fortsetter Sinn, for Putin kan når som helst bestemme seg for at de må klare seg med mye mindre.

Det var en kolossal tabbe at Tyskland bestemte seg for å avvikle kjernekraften, og alle, også belgiere og svensker, skjønner nå at det er dumt, mener Sinn.

Det hjelper heller ikke om man slutter å bruke olje, for da blir den bare solgt og brent et annet sted på verdensmarkedet, gitt at både Kina og India gir blaffen, forklarer han.

På den måten svekkes tysk industri uten at det hjelper miljøet det minste, fastslår Hans-Werner Sinn. Bloomberg melder da også at Europa nå risikerer at industrien flytter ut.

Den som tror at verden vil følge vårt eksempel, men ser at verden ikke gjør det, bør tenke seg om, konkluderer Sinn sarkastisk.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.