Tyskland pleide å være drivkraften i Europas økonomi. Nå sliter landet økonomisk, og verre kan det bli, blant annet på grunn av klimapolitikk og energiomstilling.

Tyskerne bør forberede seg på «tøffe år». Dette advarer den grønne politikeren Robert Habeck, minister for økonomi og klima. Den grønne omstillingen kombinert med stigende energipriser vil bremse den tyske økonomien. Overgang bort fra fossile energikilder vil gi økte energikostnader.

Forbundsministeren, som lenge har bedt om en radikal endring i energipolitikken, sa at Tyskland står overfor «fem tøffe år fremover».

«Tøffe år med grønn industriell omstilling vil legge en byrde på folk», sa Habeck. IMF forventer at den tyske økonomien vil krympe med 0,3 prosent i år.

Det tyske statistikkkontoret advarte i mai om at landet gikk inn i en resesjon. Noen selskaper tenker allerede på å flytte ut av Tyskland. Dette gir næring til frykten for tap av industriproduksjon.

Habeck sa at situasjonen skyldes høye energipriser, som han sier Tyskland merker fordi det tidligere var vant til billig russisk gass.

Høye renter bremser også investeringer og global handel. Tyskland, som er et eksportavhengig land, rammes hardt av dette.

Habeck hevder at det ikke er noen grunn til å frykte situasjonen, men han vil ikke ignorere fakta om at folks byrder vil øke.

«Vi står overfor en periode med stor transformasjon mellom nå og 2030, da Tyskland går fra en tradisjonell fossil energiavhengig industri til grønn energi som hydrogen», sier den grønne politikeren.

Han avslørte likevel at landet vil måtte låne for å støtte selskapers energikostnader eller miste industrien. Robert Habeck foreslo at energiintensive selskaper som konkurrerer internasjonalt bør motta offentlige subsidier for sine energikostnader for å møte utfordringene.

Dette forslaget støttes imidlertid ikke av verken koalisjonspartneren FDP eller den sosialdemokratiske kansleren Olaf Scholz.

Tyskland advarer om nedstengning av industri uten gass fra Russland

Tysk økonomi står bom stille: Lite drahjelp fra «grønt skifte»

– Så lett tyskerne lot seg forlede av virkelighets­fjerne drømmer!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.