En arbeider ved en stålfabrikk i Salzgitter jobber i verneutstyr den 22. mars 2018. Nylig stengte ArcelorMittal, verdens største stålprodusent, to fabrikker i Tyskland. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

En rundspørring som er blitt utført av Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), som er det største industriforbundet i Tyskland, viser at hver tredje industribedrift frykter for sin eksistens.

De høye energiprisene, men også flaskehalser i leveringen, gjør at flere bedrifter ikke vet sin arme råd, skriver Bild.

BDI består av 39 bransjeorganisasjoner med mer enn 100.000 medlemsbedrifter, som til sammen sysselsetter ca. 8 millioner personer, og problemene rammer bedrifter av alle størrelser.

Det er ikke bare kjemi- og stålgigantene som er i vanskeligheter, men også flere mellomstore bedrifter. Sentralforbundet for overflateteknikk advarer i en meddelelse om et «infarkt».

Store deler av den tyske økonomien står overfor en snarlig kollaps, advarer Andrea Thoma-Böck, som er toppsjef for Thoma Metallveredelung i Heimertingen i Bayern, en bedrift med 150 ansatte. Den årlige strømregningen er normalt 750.000 euro. Nå øker den til tre millioner – en firedobling.

Hvis metall­foredlings­bedrifter som hennes havner i trøbbel, får det ringvirkninger for bransjer som bilindustrien, maskinindustrien, luftfarten, medisinindustrien og kraftbransjen. Tilsvarende dominoeffekter finnes også i andre sektorer, og kan ramme blant annet næringsmiddelindustrien.

Thoma-Böck forteller at hun har skrevet tre brev til Tysklands økonomiminister Robert Habeck, uten noe resultat. Hvis ikke regjeringen kommer landet til unnsetning, vil situasjonen forverres radikalt på noen uker, mener hun.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.