En arbeider ved Veltins’ ølbryggeri i Meschede, Nordrhein-Westfalen, kontrollerer at produksjonen går som den skal den 24. august 2022. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

De «skjulte kjempene» blant mellom­store bedrifter i Tyskland som er blant de fremste inter­nasjonalt i sine bransjer, ber nå bankene sine om hjelp til å flytte virksom­hetene til andre land.

Det opplyser ledelsen i en av de store bankene i Tyskland til Berliner Zeitung.

Den viktigste grunnen til at disse bedriftene nå planlegger helt konkret å forlate Tyskland, er de høye energiprisene, skriver den tyske avisen. Det er alvorlig, ifølge det tyske økonomiske instituttet (IW) i Köln, som er blant de fremste økonomiske forskningsmiljøene i landet:

Selv om de ofte ikke er kjent for allmennheten, er de hjertet i den tyske økonomien. Institut der deutschen Wirtschaft beskriver dem som et stabilitetsanker. Ikke noe land i verden har en slik tetthet av mellomstore toppbedrifter. At 3400 registrerte selskaper i denne vektklassen i 2020 kom 1600 fra Tyskland. For første gang planlegger mange av disse selskapene å forlate Tyskland.

En bankkilde i Frankfurt forteller at næringslivets tillitsforhold til politikken – både regjeringen og opposisjonen – ligger i ruiner, og at det er svært bekymringsfullt.

Folker Hellmeyer, som er analytiker hos Netfonds og har observert tysk økonomi i mange tiår, omtaler situasjonen som «ekstremt prekær» og den alvorligste i etterkrigstiden. Skaden kan bli uopprettelig, advarer han:

«Hvis Tyskland først har mistet disse unike klyngene av skjulte kjemper, lar det seg ikke gjenopprette. Da er de ugjenkallelig tapt.»

Offentligheten har fokus på store bedrifter som flytter og svake bedrifter som går under, men de fremste mellomstore bedriftene går stort sett under radaren. Tapet av deres rolle i miksen av bedrifter skaper negative ringvirkninger for andre virksomheter når de flytter.

Vi trenger en helt ny virkelighetsorientering, fastslår Hellmeyer, som blant annet peker på selvskadende sanksjoner.

Med henblikk på Russland-sanksjonene sier Hellmeyerg: «Japan har også innført sanksjoner, men på en måte som ikke skader deres egen forretningsmodell. De fortsetter å skaffe seg russisk gass fra Sakhalin.» Tallene understøtter denne tesen: Japan forventer 4,8 prosents økonomisk vekst i år, mens den tyske økonomien stagnerer eller krymper i andre halvår.

Fremmedgjøringen mellom næringslivet og politikken kan også bli et demokratisk problem, sier en bankkilde i Frankfurt. Når de ledende aktørene mister troen på systemet, åpnes dørene til det autoritære, advarer han.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.