ThyssenKrupps koksverk ikke langt fra selskapets stålfabrikk i Duisburg. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Energikrisen i Tyskland truer landet med avindustrialisering, advarer en analyse fra Deutsche Bank (DB) som er omtalt i Business Insider.

Tilgang på billig energi har lenge vært viktig for tysk industri, men dette fortrinnet er nå borte, og dermed trues også grunnlaget for selve den tyske økonomiske modellen med sin svært viktige eksportindustri, heter det i analysen fra den tyske storbanken, som mener at denne modellen nå vil bli forandret for alltid.

Mange tyske virksomheter har innskrenket produksjonen, nedlagt produksjonsanlegg eller flyttet produksjonen utenlands, fastslår Deutsche Banks rapport, som har fått tittelen «Energikrisen treffer industrien rett i margen».

I år kan den tyske industriprouksjonen gå ned med 2,5 prosent, estimerer DB Research. Til neste år vil den nedadgående trenden øke til fem prosent. Den energiintensive industrien ventes å få den største nedgangen. Det gjelder for eksempel kjemisk industri, byggematerialer, papir og metallproduksjon.

Økonomene hos Deutsche Bank forventer ikke at energien blir billig igjen, og tror ikke at staten vil ha de finansielle musklene til å subsidiere næringslivet på middels lang sikt. Dermed vil industriens andel av verdiskapingen avta.

En avindustrialisering ville ramme Tyskland spesielt hardt, for i tillegg til andelen av verdiskapingen er det også et høyt antall mennesker som er ansatt i industrien her til lands. Rundt 5,5 millioer mennesker arbeider direkte i industriell sektor. Mange millioner andre jobber avhenger direkte eller indirekte av denne velstandsmaskinen.

Store selskaper vil tjene på å «internasjonalisere» virksomheten, kommenterer DB-økonomen Eric Heymann, som har utarbeidet rapporten. Mindre selskaper som ikke kan gjøre det, går en usikker fremtid i møte, mener han:

«For små og mellomstore bedrifter, særlig i energiintensie bransjer, vil det bli en stor utfordring å tilpasse seg en ny energivirkelighet, og endel bedrifter vil ikke klare det.»

Økonomien, som ikke har rukket å hente seg inn etter koronakrisen, risikerer dermed depresjon, konkluderer Business Insider.

 

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.