Fra det tyske spesial­kjemikalie­selskapet Evoniks produksjons­anlegg i Marl, litt nord for Essen i Nordrhein-Westfalen. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Tysklands kjemiske industri, som er den tredje største industrielle bransjen i landet, har på bare to år redusert sitt produksjons­volum med hele 23 prosent, viser beregninger som er utført av Handelsblatt.

De kjemiske fabrikkene i landet forbereder seg på enda dårligere tider, skriver den tyske næringslivs­avisen, som bruker ordene «snikende avindustrialisering» om det som skjer med den kjemiske bransjen i Tyskland.

De svake konjunkturene og den dyre energien fortsetter å legge en tung byrde på de kjemiske bedriftene i landet.

I 2024 vil situasjonen i beste fall bare stabilisere seg.

Men bekymringen gjelder ikke bare det korte løp:

Blant de viktigste lederne i tysk kjemisk industri er det stor skepsis til at bransjen igjen vil nå produksjons­volumene fra 2021 i løpet av de neste årene. «Vi befinner oss midt i en dyp, lang dal», sier Markus Steilemann, som er leder for bransje­organisasjonen Verbands der Chemischen Industrie (VCI) og toppleder for Covestro.

Analytikere ser ingen bedring i sikte med mindre enten Europa, USA eller Kina igjen blir et kraftig økonomisk lokomotiv, men hevder at det ikke vil løse problemene så lenge energien i Tyskland lenge forblir klart dyrere enn i USA eller Asia, slik det ser ut.

Sammen med den svake etterspørselen vil det få konsekvenser for Tyskland som et sted for kjemisk industri.

Det viser seg at de tyske kjemiske bedriftene nå er svært tilbakeholdne med å investere innenlands.

En spørreundersøkelse blant VCIs medlemsbedrifter tyder på at rundt 40 prosent av de tyske kjemiske bedriftene vil redusere sine investeringer i Tyskland i 2024, og noen bedrifter planlegger nedstengninger og oppsigelser, skriver Handelsblatt.

Tysk industri domineres av bil-, mekanisk, kjemisk og elektrisk industri – i den rekkefølgen. Et produksjonsfall på 23 prosent i den tredje viktigste industrien i landet risikerer å handle om noe som raskt kan bli alt annet enn en «snikende» avindustrialisering.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.