Barn leker ikke langt fra en av den tyske stål­produsenten Thyssen­Krupps ovner i Duisburg den 11. oktober 2023. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Tysk næringsliv trenger nå ramme­betingelser som ikke driver bedriftene til utlandet eller nedleggelse, sier Christoph Ahlhaus, som leder Bundes­verband mittel­ständische Wirt­schaft (BVMW), interesse­organisasjon­en for små og mellom­store bedrifter i Tyskland, til Bild.

176.000 virksomheter ble nedlagt i Tyskland i fjor, og tallene har vært økende siden 2020, skriver den tyske avisen. Antallet nedleggelser er dessuten i ferd med å gå forbi antallet nyetableringer, som har falt siden 2012.

Ifølge ekspertene ved Leibniz-senteret for europeisk økonomisk forskning (ZEW) gjelder trenden alle bransjer og størrelser: 20.000 bygg- og anleggs­bedrifter, 37.000 handels­bedrifter, 51.000 forbruker­relaterte tjeneste­bedrifter, 11.000 fra industrien (+8,7 prosent, det høyeste nivået siden 2004).

– Avindustrialiseringen er ikke lenger snikende, men trampende, fastslår Ahlhaus, som peker spesielt på energi­prisene, byråkratiet og høye skatter.

Christoph Ahlhaus. Stillbilde: phoenix / YouTube.

Sandra Gottschalk i ZEW peker også på konkurransepresset fra Kina og vanskeligheten med å finne faglærte arbeidere.

«Turbulensen i de store bedriftene dominerer for tiden diskusjonen om mulig avindustrialisering,» sier Patrik-Ludwig Hantzsch, leder for økonomisk forskning hos Creditreform. «Men den stille undergangen i mange mindre selskaper og høyt spesialiserte virksomheter er minst like alvorlig.» Bare elleve prosent går konkurs, de aller fleste legger rett og slett ned.

Antallet nedleggelser i forskningsintensive og teknologisk avanserte bransjer i tysk industri har økt med 12,3 prosent, opplyser Bild.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.