Stålproduksjon i store ovner på Thyssen­krupps stål­fabrikk i Duisburg den 27. april 2018. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

En verden der sol- og vindenergi dominerer, vil skape nye vinnere, hevder tyske forskere ved et institutt i Potsdam som forsker på «klimafølger»:

Land som Australia, Chile og Sør-Afrika, som har mye solskinn og lange kyst­strekninger der det blåser, vil kunne produsere sol- og vindkraft, og med det også hydrogen, mye billigere enn det som er mulig i Tyskland, anfører forskerne i en artikkel i Nature Energy som er omtalt i nyhetsmagasinet Focus.

I henhold til resonnementet deres vil den kraft­krevende industrien i takt med Energiewende migrere til landene som har disse naturlige fortrinnene, konkluderer forsker­gruppen ved Potsdam-Institut für Klima­folgen­forschung (PIK), som ledes av Philipp Verpoort.

Det betyr uunngåelig at den mest energi­krevende industrien også vil flytte ut av land som Tyskland, der de naturlige fortrinnene mangler, skriver forskerne, som er snare med å legge til at det egentlig er gunstig for alle.

Konsekvensen er at mange energi­intensive industrier – som stål­industrien eller deler av den kjemiske industrien – delvis vil flytte ut. «Vi antar at handel og produksjon i energi­intensive bransjer vil bli omorganisert på verdens­basis», sier PIK-forsker Falko Ueckerdt. «Produksjonen vil trolig flytte til land som har mye fornybar energi, og bort fra regioner med lite potensial for fornybar energi.»

Dette har imidlertid ikke så mye med «avindustrialisering» å gjøre, mener Ueckerdt: «Dette begrepet er både unøyaktig og misvisende.» I stedet handler det om «de første trinnene i den lange verdi­kjeden av energi­intensive basis­materialer som kan flyttes i henhold til vår studie».

Vi ser begynnelsen på et sprang over i en ny global arbeidsdeling, hevder Ueckerdt.

Den ene delen vil produsere basis­materialene, den andre vil importere dem og bearbeide dem videre. «Utviklings­land med billig tilgang til fornybar energi kan for eksempel bli eksportører og dra nytte av industrialiserings­fordelene», sier Ueckerdt. «Samtidig kan industrialiserte land fokusere på sine økonomiske styrker ved å spesialisere seg på industri­aktiviteter som skaper størst økonomisk verdi av den knappe og dyre grønne energien, som for eksempel koking, støping og valsing av høy­kvalitets­stål fra grønn jernsvamp.»

I så fall gjør det ingenting om Tyskland mister den energi­krevende industrien, det kan snarere bli et fortrinn, konkluderer den tyske forskeren.

Potsdam-instituttet ser bort fra at flere land ønsker å beholde industri­grener med strategisk betydning, som for eksempel stål­industrien, og tar det for gitt at verdens energi­systemer vil gjennomgå en global omstilling til «fornybar» energi.

I øyeblikket er det mer enn 80 prosent av energien i verden som produseres med kull, olje og gass.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.