ArcelorMittals stålfabrikk i Bremen Foto: Matthias Süßen / CC BY 3.0 / Wikimedia Commons.

Energikrisen i Tyskland vil snart bli en industrikrise også, sier Reiner Blaschek, toppsjef i Tyskland for den multinasjonale stålprodusenten ArcelorMittal, som er størst i verden.

Med de høye energiprisene er produksjonen i Tyskland ikke lenger er konkurranse­dyktig, sier Blaschek til Die Welt. Politikerne må gripe inn raskt for å skaffe industrien lavere energiregninger, mener han.

Nylig kunngjorde ArcelorMittal at selskapets stålfabrikker i Hamburg og Bremen vil bli stengt innen slutten av september.

Toppsjefen advarer om det ikke vil ta slutt bare med et par stengte stålfabrikker. «Også andre industrigrener får store problemer.» Tyskland har i årevis hatt et problem med energiforsyningen, som nå er blitt spesielt synlig. I henhold til hans dystre prognose, vil energikrisen nå bli en industrikrise.

Stålindustrien i Tyskland vil i år få en ekstra energiregning på mer enn ti milliarder euro, går det frem av tall fra stål­produsentenes bransje­organisasjon Wirtschafts­vereinigung Stahl.

Det tilsvarer en fjerdedel av den gjennomsnittlige årsomsetningen for tysk stålindustri.

Utviklingen truer hele forsyningskjeder og produksjonssystemer, advarer bransje­organisasjonens leder Hans Jürgen Kerkhoff. Også stål­industriens kunder kutter allerede produksjonen.

Hvis ting fortsetter som nå helt til jul, vil ingen lenger arbeide med prosessering av metall i Tyskland, sier Christian Vietmeyer, som leder bransjeorganisasjonen for metallbedrifter, Wirtschafts­verband Stahl- und Metall­verarbeitung (WSM).

Ved ArcelorMittals stålfabrikk i Hamburg er produksjonen allerede sterkt redusert. Fabrikken bruker like mye gass som Lübeck og like mye strøm som Kiel, forklarer en ingeniør til Die Welt. Nå unngår de å produsere til de tidene om morgenen og ettermiddagen da husholdningene bruker mest strøm. De mest energislukende prosessene krever 76.000 kilowattimer (kWh) på bare én time.

Fabrikken begrenser også produksjonen til tidene da det kommer strøm til nettet fra sol- eller vindkraftverk, for i motsatt fall blir energien for dyr.

Energikrisen i Tyskland er utløst av en kombinasjon av klima­politikk og uheldige internasjonale omstendigheter, men stengningen av fabrikkene i Tyskland blir ensbetydende med økte utslipp av klimagasser hvis produksjonen simpelthen flyttes til andre land.

ArcelorMittals fabrikk i Hamburg slipper allerede ut 50 prosent mindre CO2 enn det som er vanlig i bransjen. Og snart skulle utslippene ned til null med innføringen av ny hydrogen­teknologi, men fabrikken skal altså stenge snart.

Det er ironisk, sier ingeniøren hos ArcelorMittal til Die Welt.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.