E.ONs toppsjef Leonhard Birnbaum under selskapets årlige pressekonferanse i Essen den 16. mars 2022. Foto: Henning Kaiser / DPA via AP / NTB.

Utbyggingen av fornybar energi i Tyskland kan ikke skje raskere enn utvidelsen av kraft­nettet hvis strømmen skal komme frem til kundene, sa toppsjefen i E.ON, Leonhard Birnbaum, da Tysklands største energi­selskap holdt sin årlige presse­konferanse onsdag.

I lys av den tyske riks­revisjonens nylige rapport om blant annet et kraftig etterslep i utvidelsen av det tyske kraft­nettet, er uttalelsen fra E.ON-sjefen ensbetydende med at den planlagte overgangen til fornybar energi, Energie­wende, umulig kan skje så raskt som forutsatt i loven om fornybar energi, skriver Die Welt.

Under presse­konferansen advarte Birnbaum politikerne om at befolkningens støtte til energi­politikken står på spill: System­kostnadene ved energi­omstillingen er svært høye, men det hjelper ikke å bruke masse penger til utbygging av fornybar energi hvis forsynings­sikker­heten mangler.

«Oppslutningen om Energie­wende og klima­beskyttelse er avtagende», advarte Birnbaum onsdag under E.ONs årlige presentasjon av års­regnskapet i Essen: «Hvis vi ikke vil miste folket, må vi gjøre oss ærlige.» Fremfor alt «må vi si tydelig at omstillingen i de neste årene kommer til å koste veldig mye penger».

E.ON-sjefen ser at det blir vanskelig, ikke minst i lys av meningsmålinger om fremtidstroen i Tyskland:

«Nesten halvparten av tyskerne tror at de vil få det dårligere om ti år enn de har det i dag», advarte konsern­sjefen. «Bekymringer for egen velstand og sikkerhet rykker stadig mer i forgrunnen.» Det handler ikke lenger bare om avkarbonisering, ifølge Birnbaum: «Det handler om betalings­evne, funksjonalitet og energi­systemets resiliens» (‘robusthet’, red.anm.), sa han.

Birnbaums formaninger er kinkige for Tysklands regjering, for dersom man skulle gjøre som han sier, ville målene regjeringen har satt seg for klima- og energi­politikken ikke kunne nås så raskt som planlagt, konstaterer Die Welt: Økningen i andelen fornybar energi ville bli lavere enn allerede lovfestet, og utslippene av CO2 høyere enn «klimamålene» tilsier.

Hvis flaskehalsene i strømnettet skal utbedres raskt nok til at regjeringens tidsplan holder, vil kostnadene for energi­bransjen, som lempes over på kundene, bli altfor byrdefulle, konkluderer Birnbaum.

E.ON-sjefens advarsel virker enda sterkere i lys av at selskapet selv profiterer enormt på Energie­wende, skriver Die Welt. Men Birnbaum er egentlig smart: Han forstår at forretnings­modellen hans forutsetter at folk ikke blir massivt forbannet og setter hele Energiewende i fare. Men det burde de jo uansett.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.