Inngangen til Bundes­rechnungs­hof i Bonn. Foto: Nicolas17 / cc by-sa 2.5 / Wikimedia Commons.

Utbyggingen av fornybar energi i Tyskland går saktere enn planlagt, og den tyske regjeringens strategi for kontrollerbar balanse­energi ligger ikke an til å lykkes med å sikre energi­forsyningen – det fastslår den tyske riks­revisjonen Bundes­rechnungs­hof i en knusende spesial­rapport som ble offentlig­gjort torsdag.

Ifølge riksrevisjonen setter regjeringen Tysklands energiforsyning i fare, og det tyske strømnettet er heller ikke pålitelig, heter det i rapporten, som er omtalt i Die Welt.

Rapporten er med andre ord en flengende kritikk av Tysklands Energiewende, altså energi­omstillingen som tar sikte på en overgang til fornybare energikilder som sol- og vindkraft, inntil videre med backup fra gasskraft, men ikke kull- eller kjernekraft.

Rapporten trekker også i tvil påliteligheten til energi­­myndig­heten Bundes­­netz­­agentur, som har ansvar for strømnettet i Tyskland.

Det er lett å forutse at utbyggingen av vindkraft ikke vil skje i det omfanget som loven krever, og det er usannsynlig at tilgangen på backup-energi som regjeringen planlegger, blir realisert, fastslår riksrevisjonen, som også konstaterer at strømnettet ikke utbygges godt nok. Etterslepet skal være på sju år og 6000 kilometer med kabler.

Rapporten går i rette med kunngjøringer fra regjeringen:

På nettsidene til ansvarlig statsråd Robert Habeck (De grønne) heter det: «Vårt Energiewende: sikkert, rent, pålitelig». Men Riksrevisjonens dom er den stikk motsatte: «Forsynings­sikkerheten er i fare, strømmen er dyr, og virkningene av Energiewende på landskap, natur og miljø har ikke regjeringen redegjort grundig for.»

Situasjonen er klart forverret siden 2021, fastslår riksrevisjonen, som i flere år har levert skarp kritikk av den tyske klima- og energi­politikken.

I spesialrapporten analyserer etaten også de politiske, sosiale og økonomiske konsekvensene av denne politikken:

«Riksrevisjonen ser ikke at målet om en prisgunstig strøm­forsyning til allmenn­heten er sikret. Det resulterer i betydelig risiko for Tyskland som beliggenhet for bedrifter og for befolkningens aksept for Energiewende.»

Etaten anklager også staten for å meddele best case-opplysninger og optimistiske premisser for energi­situasjonen til offentlig­heten, og å kamuflere den reelle kostnaden ved Energiwende med subsidier, skriver Die Welt.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.