Ditib kontrollerer den store moskeen i Köln, som har fått lokalmyndighetenes tillatelse til bønnerop. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

Imam Hasan Caglayan, som arbeider for det tysk-tyrkiske moské­forbundet Ditib i Hamburg, hyllet den 18. april i fjor Ahmad Yasin, en av grunnleggerne av terror­organisasjonen Hamas, i på Facebook.

I den senere slettede Facebook-posten skrev omtalte imamen Yasin som et av de «fem vakre menneskene» som har «budskap og lærdommer for alle som bryr seg om Jerusalem», skriver Die Welt.

Yasin grunnla Hamas sammen med andre muslimbrødre i 1986, og oppfordret til voldelige aksjoner og selvmordsangrep mot israelere.

På tiden for Facebook-posten var Hasan Caglayan imam i Ditib-moskeen i Stuttgart-Feuerbach. Redaktions­netzwerk Deutschland rapporterte den gangen om posten, der Caglayan skrev at Hamas-grunnleggeren Yasin var blitt en «forkjemper for den palestinske saken». «Hvis dere vil ha Jerusalem, finnes det ingen unnskyldninger eller hindringer», fortsatte Ditib-imamen.

I henhold til Die Welts undersøkelser ble Caglayan etter presse­oppslaget hentet til Tyrkia, som kontrollerer Ditibs virksomhet i Tyskland, for siden å bli sendt tilbake som imam i Ditib-moskeen i Hamburg-Bergedorf.

Den tyske avisen har konfrontert Ditib med saken, og moské­forbundet har sagt at den skal granske den, men etter en påminnelse mer enn tre måneder etterpå sier Ditib at granskningen ennå ikke er fullført.

Caglayan har også hatt andre fremstående islamverv:

Ifølge Die Welts opplysninger var Caglayan i fjor også ansatt som sted­fortredende religions­attaché ved det tyrkiske general­konsulatet i Hamburg, som etter flere spørsmål fra pressen ikke har svart. Religions­attacheen holder oppsyn med Ditib-imamene, og kontrolleres av Tyrkias utenriks­departement. I slutten av mai ble det holdt en strategi­konferanse i Ankara, der religions­attacheene var invitert og ble personlig tatt imot av den tyrkiske president Recep Tayyip Erdogan.

Imamens hyllest av Hamas-grunnleggeren er potensielt pinlig for tyske myndigheter. Hamburg inngikk i 2012 en offisiell overenskomst med Ditib, og delstaten var på den tiden under ledelse av Tysklands nåværende statsminister Olaf Scholz (SPD).

I Hamburgs delstats­parlament forlanger CDU at saken får konsekvenser. «Jeg kan ikke fatte at en Hamas-tilhenger kan bli innsatt som imam i Hamburg etter å ha blitt kalt til Tyrkia som følge av disse uttalelsene», sier parlamentarisk leder Dennis Gladiator. «Med politisk islam, terror­sympatisører og antisemitter kan det ikke inngås overenskomster eller samarbeid.»

Det er ikke første gang tyske medier avslører ideologiske bånd mellom Ditib og Hamas, men det har aldri fått konsekvenser, kommenterer Susanne Schröter, som leder et senter for forskning på global islam ved Goethe-universitetet i Frankfurt.

Avsløringen av Caglayan var heller ikke til hinder for at et flertall i delstats­parlamentet i Hamburg utgått fra SPD, Die Linke og De grønne onsdag vedtok å inkludere Ditib og andre islamforbund i delstatens velferdskomité for ungdommer, skriver Die Welt.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.