
Den store moskeen i Køln som tilhører tyrkiske Ditib. Foto: © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)
Den finansielle støtten fra land som Saudi-Arabia og Tyrkia skal stanses, mener flere ministre ifølge en spørreundersøkelse gjennomført i regi av avisen Die Welt. Årsakene er at utenlandske investorer øker risikoen for radikalisering, skriver nettmagasinet Focus
Regjeringen i Tyskland har nå sett på mulighetene for å opprette en såkalt «moskeskatt» på lik linje med beskatningen av kirker i landet. Ved å kutte båndene til utenlandske investorer kan man få bedre kontroll over trossamfunnene. Likevel kan en slik reform møte på skjær i sjøen, da kirkeskatten er underlagt de enkelte delstatene, og ikke forbundsstaten.
I første rekke er det koblingene mellom Tyrkia og Tyskland som blir tatt i betrakting.
I fokus står trossamfunnene som tilhører det tyrkisk-sunnimuslimske Islamforbundet, Ditib som drifter rundt 900 moskeer i Tyskland. De blir kritisert for å hente pro-Erdogan imamer som har tilknytninger til regjeringen i Ankara for å drive politisk-ideologisk arbeid i Tyskland.
Avisen Die Welt gjennomførte en spørrerunde i samtlige delstater for å få tilsvar fra trossamfunnene i de ulike regionene, men kun 10 av 16 svarte på henvendelsene.
Det er åpenbart at presset nå øker, og sentrale skikkelser i tysk politikk ønsker islam inn i mer kontrollerte former under statlig overoppsyn.
Hvilke finansieringsmodeller vi har for muslimske trossamfunn i Norge, er enda ikke fullstendig kartlagt, men premissene for drift burde være satt av staten og ikke Saudi-Arabia eller andre muslimske regimer verden over. Tankegodset er kjent, og det er ikke unaturlig å tenke seg at det også spres i moskeer i Norge.
Kjøp billetter til Katie Hopkins her