Nytt

Hovedmoskeen i Køln som tilhører tyrkiske DITIB.

Den tyske regjeringen ønsker å gjøre tyske språkkunnskaper til et krav for utenlandske predikanter som vil ha opphold i landet.

Predikanter som følger opp de mange muslimske migrantene som har kommet til Tyskland siden 2015, er «rollemodeller og har en rådgiverfunksjon som er avgjørende for å fremme den fredelige sameksistensen av forskjellige kulturer og religioner», sier en talsperson for det tyske innenriksdepartementet og fortsetter:

– Predikanter som snakker tysk og er kjent med tysk kultur, vil gjøre en bedre integreringsjobb.

Det finnes ingen offisiell statistikk over antall utenlandske predikanter i Tyskland. Konservative medlemmer av statsminister Angela Merkels koalisjonsregjering har gjentatt ganger bedt om et slik innreisekrav. En av dem er Merkels partifelle i CDU og medlem av den tyske Forbundsdagen, Carsten Lindemann. Ifølge ham snakker 2.000 imamer i Tyskland «lite eller overhodet ingen» tysk.

Den tyrkiske organisasjonen DITIB har litt i overkant av 1.000 predikanter i Tyskland. De har vanligvis begrenset oppholdstillatelse og returnerer tilbake til Tyrkia etter fire til fem år i Tyskland.